Kaapstad weer & klimaat

Het klimaat van Kaapstad laat zich het beste omschrijven als een mediterraan klimaat met vrij natte en milde winters en warme drogere zomers. Omdat Kaapstad op het Zuidelijk Halfrond ligt, zijn de seizoenen precies tegenovergesteld aan onze seizoenen. Op het moment dat het in Nederland zomer is, heerst in Kaapstad de winter. Op het moment dat wij in onze koelere winterperiode zitten, is het in Kaapstad volop zomer. Daardoor is de winterzonperiode het ideale moment om Kaapstad te bezoeken. Omdat dat algemeen bekend is, betekent dit dat het dan wel volop hoogseizoen is. Vooral de periode vanaf vlak voor kerst tot de derde/vierde week van januari kan het dus druk zijn, wat natuurlijk ook invloed heeft op de vliegticketprijzen en de tarieven voor hotelkamers.

Het klimaat van Kaapstad staat onder invloed van relatief koel zeewater. Ook speelt de wind een belangrijke invloed op het weer in Kaapstad. Als de wind over zee waait en wat aantrekt, dan kan dat een redelijk verkoelend effect hebben. De gevoelstemperatuur kan op dat soort dagen lager liggen dan de daadwerkelijk gemeten temperaturen.

Zonneschijn

Met ruim drieduizend uur aan zonneschijn gemiddeld jaar mag je Kaapstad best wel een zonnige bestemming noemen. Het aantal dagen dat het echt somber is, is vrij beperkt. Wat je wel ziet is dat er binnen Kaapstad aanzienlijke verschillen voorkomen. Dat komt vooral door de Tafelberg en de andere bergen en heuvels die in en rond de stad te vinden zijn. Vooral de Tafelberg is redelijk vaak bedekt met een laag bewolking. De statistieken voor de top van de Tafelberg wat betreft zonneschijn zijn dan ook een stuk minder gunstig dan de cijfers voor de rest van Kaapstad.

De lokale zomermaanden december en januari zijn het zonnigste. Gemiddeld is de zon dan 11 uur per dag zichtbaar. Tijdens de somberste maand juni is dat ook altijd nog zo’n 5 tot 6 uur per dag. De wintermaanden zijn in Kaapstad daarmee helemaal zo somber niet. Wel heb je meer kans dat het een paar dagen achtereen vrij somber kan zijn. Daar staat tegenover dat je ook het geluk kan hebben dat het een paar dagen zeer zonnig is en dat het kwik tot 25 graden of meer oploopt, waardoor het wel zomer lijkt.

Het kan ook in Kaapstad bewolkt zijn

Regen

Op het gebied van neerslagstatistieken komt Kaapstad er ook goed vanaf. De gemiddelde hoeveelheid neerslag op jaarbasis ligt zo ergens tussen de 450 en 550 milliliter. Ook hier zie je dat er lokaal wel wat afwijkingen voor kunnen komen. De zomer is de droogste periode met gemiddeld 15 tot 30 millimeter regen per maand. Soms kan er wekenlang geen neerslag van betekenis vallen. Het winterseizoen is de nattere periode. Dat begint zo in mei en duurt tot en met augustus. Zelfs dan vallen de hoeveelheden regen nog mee. Denk aan vergelijkbare neerslagsommen als dat we in Nederland in de zomer hebben.

Zoals je ziet hebben we het altijd over regen als we het over neerslag hebben. Dat komt omdat het in Kaapstad vrijwel altijd regen is wat uit de lucht komt vallen. Echte sneeuw is zeldzaam in de straten, maar er zijn wel gevallen van flinke hagelbuien waarbij de straten even wit kunnen worden. Sneeuwval komt hartje winter wel af en toe voor op de Tafelberg.



Wind

Een element dat veel invloed kan hebben op het weer in Kaapstad is de wind. Regelmatig waait er een stevige wind die duidelijk te voelen is in Kaapstad. Dat gebeurt vooral in de zomerperiode, op het moment dat de watertemperatuur van de oceaan koel is en de luchttemperatuur stijgt. De sterke wind die van september tot maart voorkomt wordt vaak de Cape Doctor genoemd. Locals hebben het ook vaak over de ‘South-Easter’, wat verwijst naar de windrichting van waaruit de wind waait. Het positieve effect van deze wind is dat de lucht ontdaan wordt van vervuiling. De smog die boven Kaapstad kan hangen verdwijnt door deze typische zomerwind. Het negatieve effect is dat de kabelbaan van de Tafelberg moet sluiten als de wind te hard waait en dat ook bootexcursies, zoals die naar Robbeneiland, dan vaak geen doorgang kunnen vinden.

In de wintermaanden kan de wind juist vanuit de andere kant vrij hard waaien. Deze noordwestelijke wind brengt vaak veel bewolking en neerslag met zich mee. Soms kan het dan dagenlang flink regenen. Als de verwachting is dat de wind voor langere tijd uit de noordwestelijke hoek valt dan moet je er gewoon rekening mee houden dat het weer hoogstwaarschijnlijk met een dip te maken krijgt.

In het laatste deel van de zomer, in februari en het begin van maart, kan er een andere wind veel invloed hebben op het weer in en rond Kaapstad. De Berg Wind kan dan hete en droge lucht vanuit de Karoo streek richting Kaapstad brengen. Het kan dan onaangenaam warm worden met temperaturen die richting de 35 graden Celsius gaan of die zelfs overschrijden.

Temperaturen

Als je naar Kaapstad reist dan is de kans groot dat je met aangename tot zeer aangename temperaturen te maken krijgt. Dankzij de invloed van de oceanen wordt de temperatuur zowel in de winter als in de zomer getemperd. Daardoor zijn de winters mild en zelfs lenteachtig te noemen. In de zomermaanden wordt de temperatuur getemperd zolang als dat er zuidelijke winden staan. Op het moment dat de wind vanuit de oost tot noordoosthoek waait kan het onaangenaam heet worden in Kaapstad. Er wordt dan warme lucht vanuit de Karoo streek aangevoerd waardoor het kwik tot ruim boven de dertig graden op kan lopen.

In de winter liggen de maximumtemperaturen gemiddeld tussen de 15 en 22 graden Celsius. ’s Avonds koelt het gemiddeld af naar waardes die tussen de 5 en 10 graden Celsius liggen. Nachtvorst is mogelijk, maar niet erg gebruikelijk. Vorst aan de grond kan met name in juli wel wat vaker voorkomen. Op de Tafelberg is de kans op vorst in de nacht groter, maar omdat je de Tafelberg bij daglicht bezoekt heb je er niet zo snel ‘last’ van. Wat vorst in de ochtend behoort dan wel tot de mogelijkheden. Als je geluk hebt dan loopt de middagtemperatuur in de winter op naar zomerse waardes van 25 graden of nog net iets hoger. Dan is het in Kaapstad prima vertoeven. Zodra de zon ondergaat koelt het dan wel erg snel af, zeker voor je gevoel is het dan ineens een stuk kouder.

In september breekt het voorjaar aan. Dat betekent naast een dalende kans op regen en bewolking ook dat de temperaturen stijgen. In september zijn maxima van 17 tot 25 graden vrij normaal, oktober doet daar een schepje bovenop en in november overschrijden vrijwel alle dagen de 20-graden-grens en is het al regelmatig zomers warm met temperaturen die boven de 25 graden uitkomen. De minimumtemperaturen gaan in de lenteperiode ook omhoog. Eind november is 12 tot 15 graden een vrij gebruikelijke laagste etmaaltemperatuur.

In december breekt de zomer aan. Dit is de warmste, droogste en meest zonnige periode van het jaar. De zomer duurt in Kaapstad vier maanden: van december tot en met maart. Statistisch gezien doet maart qua temperatuur amper onder voor de warmste maanden januari en februari. Gedurende de zomer zijn temperaturen tussen de 23 en 33 graden normaal. Dat is een vrij grote bandbreedte, maar dit is wel typerend voor Kaapstad. Het kan de ene dag 30 graden zijn, een dag later 23 graden en weer een dag later ineens 32 graden. Dat heeft alles te maken met de wind. Op dagen dat er ineens een sterke zuidelijke stroming staat dan kan het ineens een stuk koeler zijn. Als diezelfde wind een dag later ineens een stuk minder krachtig is dan kan het kwik ineens weer een stuk verder oplopen omdat het afkoelend effect van het relatief koele oceaanwater dan ook wegvalt.

De maanden april en mei mag je in Kaapstad als najaar beschouwen. Dat betekent dat de kans op neerslag enigszins toeneemt, dat de kans op bewolkte dagen groter wordt en dat de wind gemiddeld genomen wat afneemt. In tegenstelling tot wat je zou verwachten luwt de wind dus juist wat in de herfst. Ook komt er meer variatie in de windrichtingen waarvandaan de wind kan waaien. De kans op zomerse dagen neemt af naarmate het najaar vordert. Eind mei is de kans op een zomerse dag gereduceerd tot minder dan tien procent en is de kans op een tropische dag ineens zeer klein geworden. Dat mag ook wel zo vlak voordat de winter voor de deur staat. In het najaar ligt de gemiddelde maximumtemperatuur tussen de 16 en 26 graden Celsius.

Strakblauwe lucht boven Kaapstad bij een temperatuur van 28 graden Celsius

Koel zeewater

De luchttemperaturen zijn prima in Kaapstad. Zoals je hierboven kunt lezen is het aantal warme en zomerse dagen groot in de hoofdstad van de provincie West-Kaap. De zeewatertemperaturen zijn wat minder gunstig. Dat komt omdat de relatief koele Benguelastroom zorgt voor de aanvoer van vrij koel water in dit deel van de Atlantische Oceaan. In de zomer bereikt het zeewater de hoogste temperaturen: gemiddeld 17 tot 19 graden Celsius. In de winter daalt de zeewatertemperatuur naar 14 tot 16 graden. Wie gaat zwemmen die zal er wel even ‘doorheen moeten’. Surfers hebben minder last van de kou als ze een goed surfpak dragen.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Kaapstad zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Kaapstad. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Kaapstad