Vliegen naar Kaapstad

Als je vanuit Nederland naar Kaapstad wilt reizen dan is er slechts één serieuze optie en dat is het vliegtuig. Hoewel de Nederlanders eeuwen geleden nog volop met schepen richting Kaap de Goede Hoop voeren is vliegen tegenwoordig een veel betere manier om in Kaapstad te komen. Er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die je van Amsterdam naar Kaapstad kunnen brengen. KLM biedt rechtstreekse vluchten aan, wat natuurlijk het gunstigste is qua reistijd. Wie met een overstap vliegt die kan goedkoper uit zijn. Er zijn verschillende maatschappen die vluchten naar Kaapstad met overstap aanbieden, zoals British Airways, Kenya Airways, Lufthansa, Ethiopian Airways en Air France. Soms kan het wel honderden euro’s schelen of je rechtstreeks vliegt of voor een vliegticket met een overstap kiest.



Vliegduur

Als je een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Kaapstad hebt dan bedraagt de officiële vluchtduur ongeveer 11 tot 12 uur. In werkelijkheid ben je vaak iets sneller. Dat komt omdat luchtvaartmaatschappijen meestal een marge inbouwen zodat ze de kans hebben om vertraging die bij vertrek opgelopen is in te halen. Je moet uiteraard geen uren vertraging hebben, maar als je pakweg een half uur te laat de lucht in gaat dan is de kans groot dat die achterstand tijdens de vlucht weer ingehaald wordt. Je bent hierbij mede afhankelijk van de route die de piloten toegewezen krijgen.

Heb je een vliegticket met een overstap dan ben je al snel minstens 14 tot 15 uur onderweg. Buiten het feit dat je tijd nodig hebt voor de overstap zelf (vaak minstens twee uur) verlies je ook tijd omdat twee losse vluchten vrijwel altijd meer tijd kosten dan één rechtstreekse vlucht.

De vertrek- en aankomsttijden op het vliegticket of de boekingsbevestiging staan altijd weergegeven in de lokale tijd. Door tijdsverschil gedurende onze wintertijd kan het er daardoor op lijken dat de heenvlucht een uur langer is en de terugvlucht een uur langer. In de zomertijd is er geen tijdsverschil, omdat men in Zuid-Afrika geen zomertijdregeling kent. Onze klokken lopen van eind maart tot eind oktober daardoor gelijk.

In totaal ben je ongeveer 11 uur onderweg naar Kaapstad

Vliegtickets naar Kaapstad

Het is nooit zo lastig om vliegtickets naar Kaapstad te vinden. Er is altijd wel een manier om in Kaapstad te komen. Wil je betaalbaar in Kaapstad terecht komen of geen lastige reisroutes hebben (met meerdere keren overstappen) dan is op tijd boeken vaak wel aan te raden. De enige maatschappij die rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam aanbiedt is KLM. Dat zorgt ervoor dat tijdens voor ons Nederlanders interessante periodes en vertrekdata de prijzen aardig op kunnen lopen. Dat heeft te maken met vraag en aanbod, maar ook met de prijspolitiek die KLM hanteert. Tijdens de kerstvakantie, de meivakantie en de zomervakantie liggen de vanaf-prijzen voor vliegtickets naar Kaapstad standaard al een stuk hoger dan in andere reisperiodes. Aan het begin van de meivakantie en kerstvakantie (zaterdag en zondag) zijn de prijzen vaak twee keer zo duur of nog hoger dan wanneer je een paar weken eerder of later zou vertrekken.

De KLM-tarieven beginnen vaak zo rond de 600 tot 800 euro voor een retourticket in de economyklasse. Tijdens schoolvakanties zijn prijzen van (ruim) boven de duizend euro per persoon geen uitzondering. Het heeft voor de schoolvakanties vaak ook niet zoveel zin om op de Werelddeal Weken van KLM te wachten. Deze reisperiodes vallen vaak buiten de actietarieven. Het kan wel schelen om voor de andere vertrekdata te wachten op de Werelddeal Weken. Echter, garantie dat de tarieven dan lager liggen heb je niet. Als je een goede prijs ziet dan moet je gewoon boeken in plaats van wachten op iets beters.

Als je tijdens de Nederlandse meivakantie kijkt voor vertrek vanuit Düsseldorf Airport of Brussel Airport dan kan het mogelijk zijn dat je gunstigere tarieven vindt voor rechtstreekse vluchten naar Kaapstad. Omdat er meer landgenoten zijn die hier op azen is tijdig zoeken en boeken het advies.

De goedkoopste vliegtickets vind je vaak met een overstap (of meer). Hoe raar het ook klinkt, meer vliegen is vaak goedkoper dan minder vliegen. Als je op deze manier pakweg tweehonderd euro per persoon bespaart dan betekent dit met z’n tweeën vierhonderd euro. Dat is ruim voldoende om een week een leuke huurauto ter beschikking te hebben in Kaapstad.

Om je wat zoekwerk uit handen te nemen kun je via sites zoals Skyscanner vliegtickets zoeken bij een groot aantal luchtvaartmaatschappijen en speciale ticketsites. Zo vind je snel en gemakkelijk de goedkoopste vliegtickets naar Kaapstad.

Met KLM naar Kaapstad vliegen

Cape Town International Airport

De internationale luchthaven van Kaapstad heet Cape Town International Airport. De IATA-code is CPT. Na Johannesburg is dit de drukste luchthaven van Zuid-Afrika. Jaarlijks vliegen ruim tien miljoen passagiers van en naar dit vliegveld. Ongeveer tachtig procent van de passagiers vliegen op binnenlandse routes, waarbij de route tussen Kaapstad en Johannesburg de drukste is. Het vliegveld heeft twee start- en landingsbanen, een hoofdterminal, een internationale terminal en een domestic terminal. De luchthaven is modern en overzichtelijk.

Cape Town International Airport ligt ongeveer twintig kilometer ten oosten van het centrum van Kaapstad. Snelweg N2 verbindt de luchthaven met het centrum van de stad.

Welkom in Kaapstad - Cape Town Intl. Airport

Vervoer vanaf de luchthaven

Er zijn vier manieren op om vanaf de luchthaven naar Kaapstad te reizen. Met een taxi of Uber reis je buiten de spits binnen een half uur naar het centrum van de stad. Dat is bij normale verkeersomstandigheden. Als het spits is dan kan de reistijd gemakkelijk oplopen tot een uur of nog langer. Als je met KLM in de avond arriveert dan heb je daar weinig last van. Pas op als je een taxi neemt. In de aankomsthal proberen illegale taxichauffeurs klanten te werven. Je weet dan niet waar je in terecht komt en wat je uiteindelijk kwijt gaat zijn. Beter kies je voor de officiële taxi’s die buiten op de taxistandplaatsen staan.

Ben je Uber-klant en heb je de Uber-app op je smartphone geïnstalleerd, dan kun je natuurlijk ook een Uber bestellen. Je weet dan exact wat je vooraf kwijt bent voor je rit naar je eindbestemming in Kaapstad.

De bus is een goedkoop alternatief, maar niet altijd beschikbaar. De bussen van MyCiti rijden van het vliegveld naar het Civic Centre dat in het centrum van Kaapstad te vinden is. Van daaruit moet je dan alsnog naar je accommodatie zien te komen. Het grote nadeel van de bussen is dat ze maar tot een uur of tien in de avond rijden. Veel Europese airlines zijn dan nog niet of nog maar net gearriveerd. Grote kans dat je na aankomst niet eens met de bus mee kunt.

Redelijk mensen kiezen ervoor om een auto te huren, zeker als ze veel van de omgeving of elders in Zuid-Afrika willen zien. De kantoren van diverse autoverhuurders zitten recht tegenover de terminal. Daar kom je via een voetgangerstunnel. Er tijden ook golfkarretjes heen en weer om passagiers naar de autoverhuurders te brengen en weer op te halen. Dat is gratis, maar een fooi wordt zeker gewaardeerd. Te voet ben je ongeveer 5 minuten onderweg. De prijzen, het aanbod en de voorwaarden kunnen per aanbieder verschillend zijn. Het is daarom altijd aan te raden om vooraf goed te kijken wat het kost, wat je daarvoor krijgt en wat voor extra kosten je nog kunt verwachten. Vaak blijkt goedkoop door allerlei toeslagen ineens duurkoop te zijn.

Wij raden aan om je huurauto vooraf te reserveren. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen ter plaatse zoals hoge prijzen of geen beschikbaarheid. Daar loop je in het hoogseizoen soms weleens tegen aan, zeker als je een auto wilt huren in de gewilde goedkopere categorieën.

Er zijn twee autoverhuursites die wij uit eigen ervaring aan durven te bevelen. De eerste is Easyterra. Bij hen kun je goed zien wat de voorwaarden per verhuurder zijn, kun je tot 48 uur voor aanvang van de boekingsperiode kosteloos annuleren en heb je een ‘Laagsteprijsgarantie’. Kijk wel goed hoe het zit met verzekeringen, eigen risico en de brandstofregeling. Een andere aanbieder die al tientallen jaren succesvol actief is op de Nederlandse markt is Sunny Cars. Zij bieden all-inclusive autohuur. Zij noemen het ook wel ‘een auto huren zonder zorgen‘. Denk aan een volledige all-risk verzekering zonder eigen risico en met diefstalverzekering, vergoeding van sleepkosten en geen verborgen kosten.