Om Kaapstad te ontdekken heb je een vorm van vervoer nodig. De stad is vrij groot en hoewel de meeste toeristische bezienswaardigheden redelijk dicht bij elkaar in de buurt liggen, ontkom je er niet aan om naast de benenwagen een andere vorm(en) van transport te gebruiken. Dat is zeker van toepassing als je accommodatie wat minder gunstig gelegen is of als je ook een aantal bezienswaardigheden en interessante plekken wilt bezoeken die buiten Kaapstad gelegen zijn.
Op deze pagina beschrijven we de verschillende vormen van vervoer die je in en rond Kaapstad kunt gebruiken.
Lopen
Binnen Kaapstad kun je je prima te voet verplaatsen. Doe dat wel in de veilige wijken en vooral overdag. In en rond townships moet je je niet te voet begeven, tenzij het onder begeleiding van een gids is. Als je na zonsondergang de straat op wilt gaan dan moet je je realiseren dat dat niet overal even veilig is. Verblijf je in Groenpunt, aan Waterfront of in De Waterkant dan kun je over de hoofdwegen wel ongestoord naar een dichtbij gelegen bar of restaurant lopen.
De afstanden binnen het centrum zijn prima te doen. Ook om vanaf het Cape Town City Centre naar Groenpunt, De Waterkant of Waterfront te lopen is prima te doen. Let wel op bij het oversteken. Een zebrapad betekent niet automatisch dat het verkeer stopt voor je en ook bij groen licht als er verkeerslichten staan moet je altijd opletten. Daar staat tegenover dat men het in Kaapstad vrij vanzelfsprekend vindt als je bij een rood verkeerslicht gewoon oversteekt als dat kan.
Fietsen
Het klimaat van Kaapstad leent zich natuurlijk prima om te fietsen. Het verkeer en de wegen echter niet. Autobestuurders menen altijd voorrang te hebben op fietsers, wat met name op rotondes en kruispunten soms voor lastige situaties kan zorgen. Ze zien een fietser als vreemd wild op de weg, wat daar niet thuishoort. Toch is onze ervaring dat je je prima kunt verplaatsen op de fiets. Je moet wel de juiste mix zien te vinden tussen defensief rijden en juist soms wel je plekje opeisen op de rijbaan. Soms is het handiger en veiliger om het voetpad te gebruiken. Wie enigszins ervaring heeft met fietsen in het buitenland die zal daar snel zijn/haar weg in weten te vinden.
Langs de waterkant is het fietsen al een heel stuk eenvoudiger. Daar kun je over de boulevard fietsen tussen de wandelaars en hardlopers. Vanuit de westelijke kant bij Waterfront kun je via Mouillepunt richting Sea Point fietsen. Je kunt eventueel ook nog verder doorfietsen naar Clifton of Camps Bay Beach. Daarnaast kun je Waterfront en Groenpunt met de fiets ontdekken. Fietsverhuurder Up Cycles heeft vier plekken waar je fietsen kunt huren en weer in kunt leveren. Naast stadsfietsen hebben ze ook mountain bikes en e-bikes te huur. Een elektrische fiets of een MTB moet vooraf gereserveerd worden, voor de stadsfietsen kun je zo binnenlopen bij één van hun vier zogenaamde ‘drop & go’ locaties.
Georganiseerde fietstocht
Een ideale manier om Kaapstad op de fiets te ontdekken is door middel van een georganiseerde fietstour. Het wereldwijd opererende Baja Bikes biedt samen met een lokale partner verschillende fietstours aan in Kaapstad. De meest geboekte rondleiding is de ‘Kaapstad Highlights Fietstour’. Hierbij ga je met een ervaren gids in drie uur tijd de belangrijkste hoogtepunten van Kaapstad ontdekken. Hij leert je hoe je je hier op de fiets gedraagt en brengt je naar boeiende plekken zoals Bo-Kaap, het Green Point Stadion, The Company Gardens en District Six. Onderweg wordt geregeld gestopt voor uitleg, het beantwoorden van vragen en om foto’s te maken. Wij hebben deze tour gedaan op de eerste dag dat we ooit in Kaapstad waren. Je hebt dan meteen een idee van de stad en krijgt veel achtergrondinformatie.
Vooraf reserveren is verplicht, maar je mag altijd gratis annuleren of verzetten. Je betaalt ook pas ter plaatse op het moment dat je aan de tocht begint.
Bekijk de Highlights van Kaapstad fietstour en reserveer direct online!
Een andere veel geboekte fietstocht is de Kaapstad Township Fietstocht. Hierbij ga je op de fiets en met een Engelstalige gids één van de woongebieden aan de rand van Kaapstad bezoeken. Je bezoekt onder andere een crèche, een bibliotheek en ambachtslieden. Tijdens de tour word je getrakteerd op een Afrikaanse lunch.
Lees meer over de Township Fietstocht
Taxi of Uber
Wil je op simpele wijze van punt A naar punt B, dan is een taxi een vrij handige manier van reizen in Kaapstad. Het aanhouden van een taxi op straat is niet zo gebruikelijk. Je zult dus een taxi moeten nemen vanaf één van de vele taxistandplaatsen of telefonisch een taxi moeten bestellen. Spreek duidelijk een prijs af of zorg dat er op de taximeter gereden wordt. Je hebt ook zogenaamde minibus-taxi’s. Die worden door locals veel gebruikt. Voor toeristen vallen deze busjes onder de categorieën ‘goedkoop’ en ‘avontuurlijk’. Is dat wat je zoekt dan kun je de minibus-taxi’s zeker eens uitproberen. Je zult wel één van de weinige toeristen tussen heel veel locals zijn.
In Kaapstad is Uber misschien nog wel handiger dan de taxi. Met de app (vooraf downloaden) kun je overal in Kaapstad een Uber bestellen. Het grote voordeel is dat je vooraf exact weet wat je kwijt bent en dat je gewoon via je creditcard of Paypal betaalt. Wij zouden in Kaapstad eerder voor een Uber dan voor een taxi kiezen. Dat is mede omdat het concept hier succesvol genoeg is om nooit te lang op je rit te hoeven wachten. Er is vrijwel altijd een beschikbare Uber in de buurt.
Hop on hop off toeristenbus
Iets wat we niet overal zomaar aan zouden bevelen, maar in Kaapstad wel, is de toeristenbus. Deze rode bussen van City Sightseeing zie je in hoge frequentie door Kaapstad en de omgeving rijden. De bussen rijden volgens het ‘hop on hop off’ principe, waarbij je gedurende de geldigheid van je ticket (1, 2 of 3 dagen) bij iedere stop onbeperkt kunt in- en uitstappen. De bussen rijden speciale toeristische routes die je langs de belangrijkste highlights, wijken en stranden van Kaapstad brengt. Tijdens de tour kun je via een audiogids allerlei informatie over de stad en de plekken die je passeert beluisteren.
Er worden verschillende routes gereden. De meest gebruikte route is de rode route (de City Tour) is de mest gebruikte rondrit. Deze anderhalf uur durende rit (als je niet uitstapt) rijdt langs de kust (Sea Point, Clifton, Mouille Point), V & A Waterfront, door een deel van de oude binnenstad en langs het kabelbaanstation van de Tafelberg. Ideaal voor als je een groot deel van Kaapstad wilt bezoeken.
De gele route is de Downtown City Tour. Deze rit duurt maar een half uur en concentreert zich op het Cape Town City Centre. Je kunt in Long Street overstappen tussen de gele en rode route.
Wil je wat meer van buiten Kaapstad zien dan is de blauwe route ideaal. Deze Mini Pensinsula Tour rijdt ook langs de kust, stopt bij Waterfront, rijdt een stuk door het centrum en gaat om Devil’s Peak en de Tafelberg heen langs de Kirstenbosch Botanical Garden, World of Birds, Monkey Jungle en Houtbaai. Daar kun je met de boot de zeeleeuwen op gaan zoeken. De prijs van deze boottrip is niet inbegrepen. Het hele rondje zonder uitstappen duurt 2 uur en een kwartier.
Vanaf de blauwe route kun je bij halte ‘Constantia Nek’ overtappen op de paarse route. Dit is de wijntour. Deze tour stopt bij een drietal verschillende wijnproducten, waar je voor eigen rekening deel kunt nemen aan proeverijen. Deze wijnhuizen liggen in de Constantia regio, wat de oudste wijnregio bij Kaapstad is.
Bus
De stadsbussen van MyCiti zijn modern, stipt en veilig. Daarnaast is dit ook een vrij goedkope vorm van transport. Omdat ze tegenwoordig niet meer met papieren kaartjes werken maar met een soort van OV-kaart, kun je geen losse tickets meer bij de chauffeur kopen. Je moet vooraf een Myconnect Card kopen en daar saldo op zetten. Bij iedere busrit moet je dan in- en uitchecken. Je hebt ook wegwerpkaartjes die geldig zijn voor één rit. Deze koop je net als de Myconnect Card bij een MyCity-kiosk.
Zelf autorijden
Autorijden in Kaapstad is prima te doen. Waar je misschien even aan moet wennen is het feit dat je hier links op de weg rijdt en het stuur aan de rechterkant van de auto zit. Zelfs voor wie dat nog niet eerder gedaan heeft, valt het allemaal best mee en ben je er zo aan gewend. Veel huurauto’s zijn met een automatische versnellingsbak uitgerust, wat het allemaal nog makkelijker is. Het is misschien wel aan te raden om een navigatie-apparaat of navigatiesoftware op je smartphone te gebruiken. Hoewel de bewegwijzering prima is in Kaapstad, voorkom je dat je er te laat achter komt dat je al links of rechts voor had moeten sorteren.
Rijd wel defensief als je in Kaapstad achter het stuur kruipt. Onverwacht stoppen van auto’s, voetgangers die oversteken als je het niet verwacht en andere verrassingselementen kunnen je anders van slag brengen. Houd je ook vooral aan de maximumsnelheden, want op menig plek wordt er op snelheidsovertredingen gecontroleerd. De boetes die hier uit voortvloeien worden door het autoverhuurbedrijf doorberekend. Dat gaat vaak gepaard met een vrij flinke administratieve toeslag.
TIP:
5 dingen die je moet weten over autorijden in Kaapstad
Een auto huren
Redelijk wat Nederlandse toeristen die naar Kaapstad reizen die huren daar een auto. Dat komt doordat een bezoek aan Kaapstad vaak gecombineerd wordt met een rondreis. En ook als je alleen in Kaapstad en omgeving blijft, is het vrij handig om een auto als transportmiddel ter beschikking te hebben. In Kaapstad is er volop aanbod van verschillende huurauto’s. Er zijn internationale ketens en lokale verhuurders actief als autoverhuurder. De prijzen, het aanbod en de voorwaarden kunnen per aanbieder verschillend zijn. Het is daarom altijd aan te raden om vooraf goed te kijken wat het kost, wat je daarvoor krijgt en wat voor extra kosten je nog kunt verwachten. Vaak blijkt goedkoop door allerlei toeslagen ineens duurkoop te zijn. Een auto huren in Kaapstad kan tegen redelijke tarieven, mits je op tijd reserveert.
Wij raden aan om je huurauto vooraf te reserveren. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen ter plaatse zoals hoge prijzen of geen beschikbaarheid. Daar loop je in het hoogseizoen soms weleens tegenaan, zeker als je een auto wilt huren in de gewilde goedkopere categorieën.
Er zijn twee autoverhuursites die wij uit eigen ervaring aan durven te bevelen. De eerste is Easyterra. Bij hen kun je goed zien wat de voorwaarden per verhuurder zijn, kun je tot 48 uur voor aanvang van de boekingsperiode kosteloos annuleren en heb je een ‘Laagsteprijsgarantie’. Kijk wel goed hoe het zit met verzekeringen, eigen risico en de brandstofregeling. Een andere aanbieder die al tientallen jaren succesvol actief is op de Nederlandse markt is Sunny Cars. Zij bieden all-inclusive autohuur. Zij noemen het ook wel ‘een auto huren zonder zorgen‘. Denk aan een volledige all-risk verzekering zonder eigen risico en met diefstalverzekering, vergoeding van sleepkosten en geen verborgen kosten.
Parkeren in Kaapstad
Parkeren is in en rond Kaapstad gratis, goedkoop of betaalbaar. Zelfs de parkeergarages zijn niet zo duur als dat je in veel Europese steden meemaakt. In het centrum van Kaapstad zie je parkeerplaatsen waarvoor je moet betalen. Dat doe je dan niet bij een parkeermeter, maar je betaalt aan een zogenaamde ‘parking marshall’. Dit zijn ambtenaren in dienst van de gemeente. Zij lopen met een apparaat rond en laten je voor de tijd betalen die je denkt te gaan parkeren. Vaak zit er wel een parkeertijdlimiet op van 60 of 120 minuten. De parkeertarieven lopen op tot omgerekend iets meer dan een euro per uur.
Op de gratis parkeerplaatsen krijg je te maken met ‘car guards’. Dat zijn mannen met fluoriserende hesjes die als niet-officiële parkeerwachter optreden. Zij helpen je met een plekje zoeken en houden je auto in de gaten. De kans op inbraak is dankzij dit soort gasten veel kleiner. Natuurlijk moet je nooit waardevolle spullen zichtbaar achterlaten in je huurauto, want dan helpt ook zo’n parkeerwachter niet altijd als afschrikmiddel. Nadat je klaar bent en weg wilt rijden, geef je de ‘park guard’ een fooi van enkele Zuid-Afrikaanse rand. Betaal zeker niet teveel, want anders verziek je de markt. Twee tot vijf rand is voldoende als je niet te lang geparkeerd hebt. De limiet ligt een beetje bij 10 rand. Betaal de fooi altijd na afloop, nooit vooraf.