Musea in Kaapstad

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis, kunst en cultuur van Kaapstad en Zuid-Afrika die kan meerdere musea bezoeken die meer dan de moeite waard zijn. Welke musea boeiend genoeg zijn is natuurlijk ook vooral een kwestie van persoonlijke interesse.

Op deze pagina hebben we informatie over musea in Kaapstad gepubliceerd die volgens ons interessant genoeg kunnen zijn om te bezoeken. Check voor je een museum bezoekt eventjes de openingstijden. Vaak hebben de musea een wekelijkse rustdag waarop ze gesloten zijn.District Six Museum

Het apartheidsregime heeft heel wat teweeg gebracht in Zuid-Afrika. Allerlei regels werden in het leven geroepen om de blanke bevolking dominant te houden. Deze vorm van rassensegregatie vond met name plaats in de tweede helft van de twintigste eeuw. Eén van de gevolgen van deze rassenscheiding was dat het stadsdeel district Six werd “schoongeveegd”. Meer dan zestigduizend mensen werden gedwongen om elders een onderkomen te vinden. Dit was tevens de periode waarin townships ontstonden, zoals we die nog altijd aantreffen in en rondom Kaapstad. District Six werd na genoeg van de kaart geveegd. Veel gebouwen werden afgebroken en alleen de religieuze panden mochten blijven bestaan. In het District Six Museum zijn veel van dit soort herinneringen bewaard gebleven en worden middels voorwerpen, verhalen, foto’s en filmmateriaal aan het publiek getoond.

Website van het District Six Museum

District Six Museum

Iziko African National Gallery

In de schaduw van de bergen heeft het Iziko African National Gallery een mooi onderkomen gevonden. Dit kunst museum is namelijk gevestigd in een jaren ’30 gebouw aan de Government Avenue in Kaapstad. De permanente collectie van het Iziko African National Gallery laat uiteenlopende kunstwerken zien uit de twintigste eeuw. Voornamelijk Britse kunst die afgewisseld wordt met andere werken uit de westerse maatschappij. Locale kunst is gelukkig ook in opkomst. De kleur die daarmee gepaard gaat, is een welkome afwisseling op de oudere kunst die je er treft. Naast de schilderkunst kun je er ook genieten van fotografie, sculpturen, textiel en andere vormen van expressie.

Bezoekersinfo van de South African National Gallery

Bo-Kaap Museum

In één van de charmantste en kleurrijkste wijken van Kaapstad bevindt zich het Bo-Kaap Museum. Dit museum biedt je de kans om kennis te maken met de geschiedenis van de wijk Bo-Kaap en haar inwoners. De cultuur, geschiedenis, politiek en het dagelijkse en soms harde leven van dit stadsdeel wordt op heldere wijze tentoongesteld. De multiculturele samenleving gaat hier al heel wat jaren vreedzaam hand in hand, wat voor de bezoekers soms verrassende inzichten schept.

Bezoekersinfo van het Bo-Kaap Museum

Cape Town Diamond Museum

Voor zeer lange tijd werden de mijnen in Zuid-Africa afgestroopt op zoek naar gesteente die in werkelijkheid fonkelende diamanten zijn. De allergrootste diamant die ooit is gevonden, werd gevonden in het Zuid-Afrikaanse Gauteng. Vanaf 1870 werd er naarstig gezocht naar dit rijkelijke goedje en kwam de ‘diamantkoorts’ op gang. Uiteindelijk werd een deel van de gevonden diamanten een betaalmiddel waarmee burgeroorlogen werden gefinancierd. Hier werd de naam ‘blood diamonds’ aan verbonden. Deze geschiedenis en de geschiedenis van de diamant zelf, als ook het bewerken en het uiteindelijke eindresultaat, komen in het Cape Town Diamond Museum uitvoerig aan bod.

Website van het diamantmuseum

Diamantmuseum in Kaapstad

Koopmans-De Wet Huis

Het statige herenhuis aan Strand Street in Kaapstad is sinds 1914 opengesteld als museum. Na het overlijden van de nobele Marie Koopmans-De Wet is het huis verder gegaan als sfeervol museum. Marie Koopmans-De Wet was een voorvechter voor het behoud van de Boerenrepubliek. En ze kwam op voor vrouwen en kinderen in concentratiekampen. Bezoekers kunnen in het Koopmans-De Wet Huis een stap terug in de tijd maken. Je stapt letterlijk het leven binnen van deze blanke welgestelde familie die hier aan het eind van de achttiende eeuw leefde. Het huishouden bestond destijds uit de eigenaren, bediendes en slaven.

Slave Lodge

In 1998 werd er in het centrum van Kaapstad een museum geopend die de lange geschiedenis van slavernij in Zuid-Afrika bloot legt. Slave Lodge is gevestigd in een historisch pand op de hoek van Adderley en Wale Street. Voorheen werd het gebouw gebruikt als kantoor voor de regering en als rechtbank. In de Slave Lodge kun je je verdiepen in verschillende episodes uit de geschiedenis. Ook krijg je een duidelijk beeld van de erbarmelijke omstandigheden waarin de slaven zich vaak bevonden, de schepen van de VOC en natuurlijk de apartheid.

Bezoekersinfo van de Slave Lodge

Slave Lodge

South African Jewish Museum

In het South African Jewish Museum wordt tijd en aandacht besteed aan de Joodse gemeenschap in Zuid-Afrika, de Joodse cultuur, de religie en het Joodse leven in het algemeen. Het museum heeft een prachtig onderkomen gevonden in een synagoge. In de vitrines en andere ruimtes van het museum zijn uiteenlopende voorwerpen, meubels, fotomateriaal, kunst, brieven en ander historisch materiaal tentoongesteld. Op zaterdag is het South African Jewish Museum gesloten.

Website van het South African Jewish Museum

Zeitz Museum of Contemporary African Art

In 2017 werden de deuren geopend van het nieuwe Zetiz Museum of Contemporary African Art (MOCAA) in Kaapstad. Het museum is een mijlpaal voor de stad, aangezien het het eerste grote kunstmuseum in Afrika is. Initiatiefnemer Jochem Zeitz heeft zich ingezet tot het realiseren van dit miljoenen kostende project. Het gebouw is ontstaan door een oude graansilo te verbouwen om het daarmee de één-en-twintigste eeuw in te tillen. En dat is bijzonder goed gelukt. Bezoekers kunnen in het Zeitz Museum of Contemporary African Art vooral genieten van kleurrijke Afrikaanse kunst die afkomstig is van kunstenaars als Glenn Ligon, Banele Khoza, Chéri Samba, Jeremiah Quarshie en Zanele Muholi. De kunstwerken zijn verdeeld over zo’n honderd galeries die verdeeld zijn over negen verdiepingen. Het Zeitz Museum of Contemporary African Art is te vinden aan de V&A Waterfront.

Bekijk alle info over dit museum

Zeitz MOCAA