Kaapstad bezoeken

Als je een reis naar Zuid-Afrika gaat plannen dan is Kaapstad een stad die je absoluut moet bezoeken. Het is de meest toegankelijke en vriendelijke stad van het land. Er heerst een aangename vibe en er is veel te zien en doen rond Kaapstad. Je kunt van hieruit excursies gaan maken, zoals naar Boulders Beach, Kaap de Goede Hoop en de wijnvelden ten oosten van de stad. Je kunt Kaapstad natuurlijk ook opnemen in een rondreis door Zuid-Afrika. Voor ons Nederlanders is Kaapstad door de historie natuurlijk extra interessant. Op verschillende manieren zul je hier merken dat onze voorouders hier vroeger hun stempel hebben gedrukt. Soms op positieve wijze, soms op negatieve wijze. Feit is dat Kaapstad een boeiende bestemming is die het waard is om ruim tien uur voor in een vliegtuig te zitten.

Regel je tickets en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Kaapstad bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Kaapstad.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Granada
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Kaapstad via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Kaapstad via GetYourGuide

Het hedendaagse Kaapstad is een multiculturele stad met een totaal eigen gezicht. Men zegt vaak dat Kaapstad en de omgeving eigenlijk anders zijn dan de rest van Zuid-Afrika. Het voelt minder Afrikaans aan. Je zou Kaapstad eigenlijk een mix van Zuid-Afrika en Europa kunnen noemen. Maar dan wel de relaxte mediterrane kant van Europa, want qua levensstijl heeft de stad weinig meer van doen met Nederland of het Verenigd Koninkrijk waar Kaapstad vroeger toe behoorde. Mensen in Kaapstad die het zich kunnen veroorloven die gaan graag een lekker hapje eten of genieten van een aangenaam drankje. Dat is in het geval je het je kunt veroorloven. Want ook in Kaapstad is er een grote kloof tussen arm en rijk. Slechts een deel van de inwoners is welvarend genoeg om zich de luxe van terras- of restaurantbezoek te kunnen permitteren. Voor een redelijk groot deel van de bevolking is het iedere dag weer een opgave om voldoende te eten en te drinken te hebben. Er is wel een sociaal vangnet in Zuid-Afrika, maar dat is net genoeg om niet te hoeven sterven van de honger. Voor de toenemende groep illegale buitenlanders, hoofdzakelijk Zimbabwanen die hun thuisland ontvlucht zijn, is er geen uitkering.

Voor Afrikaanse begrippen is Kaapstad een veilige stad. De enorme kloof tussen arm en rijk werkt criminaliteit wel in de hand, waardoor je tijdens je bezoek aan Kaapstad wel een aantal zaken in acht moet nemen. Ga bijvoorbeeld nooit zonder begeleiding van een gids een township in. De kans dat je dan beroofd wordt is vrij groot. Verzetten levert vaak geweld op. Realiseer je goed dat je als rijke toerist (en rijk ben je in hun ogen al snel) een gemakkelijke en aantrekkelijke prooi bent.

Overdag kun je je in grote delen van Kaapstad prima begeven. Tegen de tijd dat de avond valt moet je wel oppassen waar je nog naar buiten gaat. Stilte en donkerte maken het aantrekkelijker om toeristen te beroven. Behalve binnen V & A Waterfront en de betere wijken kun je je in het donker beter met de auto, een taxi of een Uber verplaatsen.

Het is niet zo dat we je bang willen maken. Kaapstad is prima te doen, dus laat je vooral niet afschrikken. Het percentage toeristen dat bestolen wordt valt gelukkig enorm mee. Dat is mede omdat de meeste bezoekers zich goed voorbereiden en de tips ten aanzien van hun eigen veiligheid ter harte nemen.

Kaapstad bezoeken

Hoeveel dagen nodig voor Kaapstad?

Je hebt besloten dat je Kaapstad wilt gaan bezoeken. Hoeveel dagen moet je dan inplannen voor jouw trip naar deze boeiende bestemming? Laten we beginnen met te zeggen dat één dag eigenlijk al te kort is. Maak je een rondreis door Zuid-Afrika of een deel van Zuid-Afrika dan is ons advies om tenminste meerdere dagen Kaapstad in je reisschema op te nemen. Als je alleen al Robbeneiland en de Tafelberg wilt bezoeken dan kun je dat maar net redden in één dag. Dan heb je de rest van de stad niet eens gezien.

Ideaal zou zijn om een dag of drie tot vier uit te trekken voor Kaapstad. Daarnaast heb je een dag nodig voor een rondje over het Kaaps schiereiland en ook minstens een dag voor de wijngebieden ten oosten en noordoosten van de stad. Als je alleen voor Kaapstad en omgeving naar Zuid-Afrika vliegt dan zou een reis van pakweg acht of negen dagen (waarvan er effectief een week overblijft) een prima reisduur zijn. Je kunt dan drie tot vier dagen in en rond Kaapstad blijven, een dag gebruiken voor een bezoek aan Kaap de Goede Hoop en de pinguïnkolonies bij Simon’s Town. Daarnaast houd je nog een dag over voor een bezoek aan Hermanus (walvissen spotten) of om juist richting het noorden te reizen.

Lekker vertoeven op het terras in Waterfront

Waar overnachten in Kaapstad?

Je wilt een reis naar Kaapstad boeken of Kaapstad in je reisschema opnemen van je rondreis door Zuid-Afrika. Waar ga je dan overnachten? De stad is inmiddels enorm groot geworden en als je op een plattegrond of Google Maps kijkt dan zul je mogelijk niet zo snel ontdekken wat de betere plekken zijn om te overnachten in Kaapstad.

Wij zouden qua ligging, veiligheid en sfeer snel kiezen voor een verblijf in Groenpunt (Green Point), De Waterkant of in Waterfront. Dit zijn prima uitvalsbases van waaruit je Kaapstad goed kunt ontdekken en ook nog eens op een leuke plek zit. De afstanden tot winkels en restaurants zijn hier vrij klein. Ook de afstanden tot Cape Town City Centre en de belangrijkste bezienswaardigheden zijn nog prima. Overdag kun je dat prima te voet doen en anders zijn de tarieven voor de taxi of Uber prima te doen.

Wil je uitzicht op zee hebben? Focus je dan op Mouillepunt, See Point, Clifton en Camps Bay. Daar zit je wel wat verder van de hotspots af, maar zeker als je een huurauto ter beschikking hebt dan moet dat geen enkel probleem zijn.

In Kaapstad kun je kiezen voor een hotel, maar er zijn ook uitstekende appartementen en B&B’s te boeken. De gemiddelde kwaliteit van B&B’s is vaak beter dan wat je gemiddeld in Europa zult ervaren. Het leuke aan de B&B’s is dat ze vaak in karakteristieke panden gevestigd zijn. Wil je liever in een hostel verblijven dan kan dat ook. Er zijn meerdere goede hostels te vinden in Kaapstad zoals Once in Capetown, Never at Home Cape Town en Long Street Backpackers waar je omgerekend vaak al vanaf pakweg twintig euro een slaapplaats hebt.

Onze favoriete accommodaties in Kaapstad zijn Radisson RED Hotel V & A Waterfront, Oxford House en The Capital Mirage Hotel. Dit zijn qua prijs middenklasse tot iets duurdere accommodaties, maar wel plekken die hun geld waard zijn. Alledrie hebben ze een uitstekende ligging, zeer goede bedden en zeer comfortabele kamers waarin het je aan niets zal ontbreken.

Laat ons met het Radisson RED hotel beginnen. Dit vrij nieuwe hotel is onderdeel van de bekende Radisson-keten, maar wijkt qua uitstraling af van wat je gewend bent van Radisson. Het hotel heeft een eigenzinnige, moderne en hippe uitstraling waarbij de kleur rood centraal staat. De architectuur past prima binnen het industriële design dat binnen het Silo-district van V & A Waterkant toegepast wordt. Je wordt verwelkomd met een gin&tonic, kunt tafelvoetbal of tafeltennis spelen in de lobby en op het dak is het vrijwel alle dagen feest. Hier is een rooftopbar gevestigd waar je lokale bieren kunt drinken, pootje kunt baden in het zwembad of van een lekkere hap kunt genieten. Dit is één van de absolute hotspots in Kaapstad tegenwoordig. Het uitzicht vanaf deze plek is geweldig!
De locatie van het Radisson RED hotel is ideaal. Binnen enkele minuten loop je naar de restaurants, bars, terrassen en winkels van Waterfront. Ook als het donker is kun je dat hier gewoon te voet doen.

Ruime luxe kamers, een uitstekende ligging, een goede beveiligde parkeergarage en een fabelachtig uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg. Dat is in één zin hoe wij het vijfsterren The Capital Mirage Hotel beschrijven. Het hotel biedt suites en appartementen aan, die beiden voorzien zijn van een complete keuken met grote kookplaat. Als je wilt dan kun je hier het nodige geld besparen op restaurantbezoekjes. De appartementen met 1 slaapkamer bevinden zich op de 7e tot en met 10e verdieping, wat zorgt voor een mooi uitzicht vanuit je eigen plekje in Kaapstad. Als uitvalsbasis is Cape Town City Centre prima te belopen. Naar Waterfront kun je gebruikmaken van de gratis shuttledienst van het hotel. Te voet ben je ongeveer 20 minuten onderweg. Zodra je het hotel verlaat dan sta je midden in de trendy wijk De Waterkant, waar je verschillende uitstekende restaurants vindt en op een steenworp afstand van het hotel een klein winkelcentrum met een goede slijterij en een nog betere voedsel- en delicatessenzaak.

De laatste tijd worden de appartementen van Point Break Luxury Apartments vaak geboekt in Kaapstad. Deze moderne en goed uitgeruste appartementen liggen centraal in de geliefde wijk Green Point. Parkeren kan gratis in de beveiligde parkeergarage onder het gebouw. Verder is hier alles aanwezig wat je nodig hebt tijdens je vakantie, zoals een zwembad, huurfietsen en een horecazaak zie zeven dagen per week geopend is voor ontbijt, lunch, diner, snacks en drankjes.

5 dingen die je moet weten over Point Break Luxury Apartments

Overnachten in Kaapstad

Nederlandse namen

Iedereen die in Nederland naar school is geweest moet meegekregen hebben dat Kaapstad door Nederlanders gesticht is. De stad was ten tijde van de VOC een belangrijke verversingspost voor de schepen die van Nederland naar Azië (en terug) voeren. Nadat VOC failliet ging namen de Britten de macht over. In Kaapstad wordt al heel lang geen Nederlands meer gesproken en ook het daaruit voortgevloeide Afrikaans is inmiddels een minderheidstaal geworden. Toch zul je tijdens je bezoek aan Kaapstad geregeld namen terugzien die rechtstreeks uit het Nederlands komen. Het betreft vooral straatnamen en ook verschillende wijken en buurten hebben een naam die oorspronkelijk uit het Nederlandse voortvloeien. Dat zie je vooral in het historische centrum van Kaapstad. Breestraat heet hier nog steeds Breestraat, terwijl dat in New York City al lang Broadway geworden is. Strand Street is een straat die oorspronkelijk aan het water lag en namen als Houtstraat, Heerengracht en Buitengracht zijn ook direct herkenbaar als Nederlandse namen. Dit stukje Kaapstad stamt immers nog uit de tijd dat de V.O.C. floreerde en Kaapstad een belangrijke Nederlandse kolonie was.

Hout Street in Kaapstad

Gay friendly

Kaapstad is een relatief liberale stad waar je mag zijn wie je bent. Dat geldt niet alleen voor je ras (hoewel racisme nog zeker voorkomt), maar ook voor je seksuele geaardheid. Zuid-Afrika behoort tot de eerste landen waar het homohuwelijk wettelijk toegestaan werd en nog steeds behoort Kaapstad tot de meest gay friendly bestemmingen op de wereld. Er zijn zelfs mensen die beweren dat Kaapstad qua tolerantie ten aanzien van de LGBT-community toleranter zou zijn dan grote delen van Nederland. Omdat tolerantie lastig meetbaar is, is het lastig vast te stellen of het ook daadwerkelijk zo is. Feit is dat in Nederland geweld jegens homo’s vanwege hun seksuele geaardheid toe aan het nemen is, terwijl dat in Kaapstad een verschijnsel is dat amper voorkomt.

Gay friendly

Kaapstad met kinderen

Kaapstad is een prima bestemming om met kinderen naar toe te gaan. Het is één van de meest veilige, meest gezonde en meest kindvriendelijke bestemmingen van het hele Afrikaanse continent. Hoewel het best lang vliegen is (ongeveer 11 uur voor een rechtstreekse vlucht), is er amper of geen tijdsverschil. Dat betekent geen jetlag, wat natuurlijk heel goed van pas komt als je kinderen een vast slaap- en eetritme hebben. Op het gebied van voeding is er voldoende op de menukaarten te vinden wat kinderen lusten. Als je je kinderen enigszins Bourgondisch opgevoed hebt dan zullen ze net als pa of ma heerlijk kunnen genieten van allerlei soorten gerechten. Wil je zelf koken tijdens je verblijf in Kaapstad? Als je een appartement met keuken hebt dan kun je dat prima doen, want de supermarkten hebben een fraai assortiment van verse en verpakte levensmiddelen waarmee je aan de slag kunt gaan. De gemiddelde kwaliteit van verse producten zoals vlees, vis, kaas, groente, fruit en broodproducten ligt op een hoog niveau. In Zuid-Afrika wordt veel verbouwd, geteeld en gevangen.

De provincie West-Kaap, waar Kaapstad toe behoort, is helemaal malariavrij. Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Zuid-Afrika, hoewel sommige wel aanbevolen worden in een aantal situaties. Je kunt dit controleren bij de GGD of een arts/instantie die gespecialiseerd is in reisvaccinaties.

In en rond Kaapstad kunnen kinderen allerlei dieren in het wild zien, waarvoor je normaliter naar een dierentuin, aquarium of dolfinarium moet gaan. Denk hierbij een zeeleeuwen, zeehonden, dolfijnen, pinguïns, walvissen, bavianen, hagedissen en dassies (Kaapse klipdas). Je kunt ook dieren in gevangenschap bekijken zoals in het Two Oceans Aquarium, de World of Birds, het Giraffe House en de Monkey Town Primate Sanctuary.

Kaapstad met kinderen

Prijzen

Een vakantie in Kaapstad is niet duur. Als je tenminste eerlijk kijkt wat je krijgt voor je geld en de aanschaf van het vliegticket buiten beschouwing laat. Vliegtickets naar Kaapstad beginnen bij KLM zo rond de zeshonderd tot zevenhonderd euro. Tijdens de schoolvakanties mag je daar gerust een paar honderd euro bovenop tellen. Als je kijkt naar de uitgaven ter plaatse dan valt het allemaal wel mee. Zo kun je vooral buiten het hoogseizoen gemakkelijk voor pakweg veertig tot vijftig euro per persoon per nacht overnachten in Kaapstad, kun je al voor tien euro een goed hoofdgerecht eten en voor niets eens het dubbele al van een goede steak genieten. De lekkere Zuid-Afrikaanse wijnen zijn amper duurder dan frisdrank en ook voor de musea betaal je niet de hoofdprijs. Het Zeitz MOCAA is wel aan de prijzige kant, maar ga je na 4 uur ’s middags dan betaal je half geld.

Parkeren is in Kaapstad aanzienlijk goedkoper dan in de meeste Europese steden. Als je al moet betalen. In het stadshart heb je parkeerplekken waar je aan de parkeerwachter vaste tarieven betaalt. Daarbuiten heb je mannetjes met fluoriserende hesjes die tegen een kleine fooi je aan een plekje helpen en je auto in de gaten houden. Als je een huurauto hebt dan zul je ook zeker met een glimlach op je gezicht afrekenen na het tanken. Benzine is gemiddeld minstens een derde goedkoper dan in Nederland. Diesel scheelt ongeveer 20-25%, wat mede komt omdat deze brandstof in Zuid-Afrika duurder is dan benzine.

Benzine is goedkoop in Kaapstad