Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Kaapstad op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.
Een goede reisgids over Kaapstad of Zuid-Afrika kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.
Alarmnummer
In het geval van nood bel je 112 met de mobiele telefoon of 10 111 met een vaste lijn. Heb je een ambulance nodig dan bel je 10 177.
Documenten
Als houder van een geldig EU-paspoort heb je geen visum nodig om naar Zuid-Afrika te reizen. Bij aankomst krijg je een gratis toelating in je paspoort gestempeld waarmee je maximaal drie maanden in Zuid-Afrika mag verblijven. Voor reizigers onder de 18 jaar gelden er strenge regels om naar Zuid-Afrika te mogen reizen. Dat geldt zelfs als beide ouders meereizen en één van de ouders een andere achternaam heeft, bijvoorbeeld omdat de moeder de meisjesnaam in officiële documenten zoals het paspoort is blijven gebruiken. Op de website van het Department of Home Affairs staan de actuele regels gepubliceerd.
Droogte
Kaapstad heeft in de zomerperiode vaak te maken met droogte. De stuwmeren zijn aan het begin van de drogere zomerperiode niet vol genoeg om de stad de hele zomer onbeperkt van water te voorzien. Zonder maatregelen zou dat betekenen dat ‘Day Zero’ een feit zou kunnen worden. Dat is het moment dat de stuwmeren leeg zijn en er geen water meer uit de kraan komt. Op dat moment moet water van elders aangevoerd worden en staan de inwoners van Kaapstad op rantsoen.
Om die situatie te voorkomen zijn er waterrestricties ingesteld. De overheid doet dat in verschillende niveau’s. Bij level 5 is het toegestaan om 70 liter per dag te gebruiken. Bij level 3 mag je maximaal 105 liter per dag gebruiken. Tre vergelijking: een Nederlander gebruikt gemiddeld ongeveer 120 liter per dag, maar in de zomermaanden ligt dat gemiddeld hoger dan in de winter. Een gebruik van 140 tot 150 liter per persoon per dag is dan vrij normaal.
Er zijn een groot aantal manieren om het watergebruik terug te dringen en ook als toerist kun je daar je steentje aan bijdragen. Probeer bijvoorbeeld korter en minder vaak te douchen. Daar valt redelijk wat winst mee te behalen. Vang het koele douchewater op terwijl je wacht op het warme water. Er staan emmers in de badkamers waarmee je dat kunt doen. Dat water kun je later gebruiken om het toilet mee door te spoelen. Het toilet moet je proberen alleen maar door te spoelen bij de grote boodschap. Doe dat dan ook bij voorkeur met de ‘kleine spoeling’ als je geen water in de emmer hebt zitten. Was je handen alleen als het nodig is en gebruik daarbij zo weinig mogelijk water. Gebruik handdoeken meerdere dagen en laat je beddengoed iedere vier tot vijf dagen verschonen. Dat scheelt veel was en dus ook water.
Drinkwater
Het leidingwater is prima drinkbaar in Kaapstad. De smaak is prima en er zijn geen gezondheidsrisico’s. Dat betekent ook dat je ijsblokjes niet hoeft te vermijden als die in je drankje zitten. Op sommige plekjes vind je openbare drinkfonteintjes. Als je het idee hebt dat die niet recent gebruikt zijn dan moet je het eerste water dat er uit komt vermijden.
Elektriciteit
Als je naar Kaapstad reist dan moet je er rekening mee houden dat onze Nederlandse stekker niet passen in de Zuid-Afrikaanse stopcontacten. Daar gebruikt met stopcontacten met drie grote gaten. Deze variant is meestal niet aanwezig in de zogenaamde wereldstekkers. Dat komt doordat Zuid-Afrika een uniek systeem heeft dat vrijwel nergens anders op de wereld gebruikt wordt. De universele wereldstekkers bevatten de meest voorkomende stekkers waarmee ze pakweg 95% van de bestemmingen afdekken.
Je moet voor Zuid-Afrika daarom speciale reisstekkers kopen. Het handigste is de variant die speciaal bedoeld is voor Europese stekkers, dus niet de multiplug-variant. De ‘Europa-naar-Zuid-Afrika’-adapters zijn ook geschikt voor geaarde stekkers zoals die voor laptops gebruikt worden. Toch wel handig als je bijvoorbeeld je MacBook van stroom wilt voorzien.
Het voltage in Zuid-Afrika is 230 Volt en de frequentie is 50 Hz. Dat moet voor de meeste Europese apparaten en opladers geen enkel probleem opleveren.
In Zuid-Afrika worden er geplande stroomonderbrekingen toegepast om te voorkomen dat er black outs plaatsvinden. Men noemt dat load shedding. Deze stroomonderbrekingen duren 2 tot 4 uur en worden per wijk toegepast.
Wil je meer weten over load shedding? Lees dan de 5 dingen die je moet weten over load shedding in Kaapstad en de rest van Zuid-Afrika.
Feestdagen
Kaapstad kent verschillende feestdagen en herdenkingssagen. Sommige zijn religieus van karakter; andere feesten en feestdagen kennen een andere oorsprong. Een aantal feesten en feestdagen worden door een deel van de bevolking gevierd en zijn daarom geen algehele officiële feestdagen. Toch kan er op zulke dagen sprake zijn van aangepaste openingstijden, wegafsluitingen vanwege evenementen of andere elementen die een bezoek aan Kaapstad kunnen beïnvloeden.
Dit zijn de belangrijkste feesten, feestdagen en gedenkdagen in Kaapstad:
1 januari – Nieuwjaarsdag
21 maart – Dag van de Mensenrechten
27 april – Freedom Day
1 mei – Dag van de Arbeid
16 juni – Youth Day
9 augustus – Nationale Vrouwendag
24 september – Heritage Day
16 december – Dag der Verzoening
25 december – Kerstmis
26 december – Day of Good Will (Tweede Kerstdag)
Een aantal feestdagen vallen op variabele data:
maart/april – Goede Vrijdag
maart/april – Family Day (Tweede Paasdag)
Fooien
Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Kaapstad en omgeving en de fooien vormen voor de bevolking een essentieel onderdeel van die inkomsten. In restaurants of bars is een fooi van 10 tot 15 procent zeer gebruikelijk. Voor het personeel is dit een groot deel van hun loon, soms zelfs het enige wat ze ontvangen. Bij grotere groepen (minstens zes personen) telt men de fooi (gratuity) al op bij de rekening. Check even de afrekening voordat je betaalt. Meer geven mag in dat geval natuurlijk nog steeds, maar hoeft niet persé.
In het hotel, je B&B of appartement laat je per dag om en nabij de 20 rand achter als fooi voor degene die je kamer schoonmaakt. Dat doe je het beste door het geld op het hoofdkussen te leggen. Zo weet men zeker dat dit een fooi betreft. Kruiers die je helpen met je bagage betaal je 10 tot 20 rand per bagagestuk.
Als je je auto gaat parkeren in Kaapstad (of elders in de regio) dan krijg je vaak te maken met zogenaamde ‘car guards’. Dit zijn onofficiële parkeerwachters die jouw auto in het oog houden en je assisteren bij het parkeren en wegrijden. Na afloop betaal je heb een fooi van ongeveer vijf rand voor een kort verblijf (maximaal 2 tot 3 uur) en vijf tot tien rand als je de auto langer geparkeerd hebt. Voor jou stellen dit soort bedragen weinig voor, voor de guards is dit hun manier om hun bestaan te financieren.
Bij taxichauffeurs rond je vrij ruim naar boven af. Denk aan een percentage van ongeveer tien tot twintig procent. Als je een vast bedrag afgesproken hebt dan hoeft daar geen fooi meer bovenop.
Geld
In Kaapstad betaal je met de Zuid-Afrikaanse rand. De wisselkoers van deze lokale valuta ten opzichte van de euro is vrij wispelturig. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de Zuid-Afrikaanse economie minder stabiel is dan die van de landen in de Europese Unie. Als je kijkt naar de middenkoersen dan lag die de afgelopen jaren tussen een bandbreedte van 10 tot ruim 18 rand voor 1 euro. Op je totale vakantiebudget maakt dat toch echt wel uit of je voor 1000 rand bijna 100 euro betaalt of iets meer van 50 euro. Vlak voor de invoering van de euro (1-1-2002) was de wisselkoers een stuk minder gunstig voor ons. Voor een fictieve euro (deze was er nog niet als contant geld) ontving je toen ongeveer 6 rand.
De rand is er in briefjes van 10, 20, 50, 100 en 200 rand. Grotere coupures zijn er niet. De rand is verdeeld in 100 centen. Muntgeld is er in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent en in 1, 2 en 5 rand. Kleingeld is vooral handig voor het geven van aalmoezen en het betalen van de niet-officiële autobewakers.
Over het geld pinnen bij geldautomaten in Zuid-Afrika gaan de wildste verhalen. Het zou levensgevaarlijk zijn. Zo dramatisch willen wij het niet maken. Het geld opnemen bij geldautomaten in Johannesburg is inderdaad iets wat wij niet aan zouden durven te raden. De geldmachines die in de aankomsthal staan van de luchthaven van Kaapstad echter wel. Sterker nog: dit is één van de betere plekken in Kaapstad om jezelf van contant geld te voorzien. Let wel op dat niemand je PIN-code ziet en laat ook niemand je assisteren. Je kunt het immers prima zelf. Een andere veilig plek om geld op te nemen is bij de banken en ATM’s in V&A Waterfront.
Een andere optie is natuurlijk om vooraf al Zuid-Afrikaans geld te regelen. Als je je Zuid-Afrikaanse rand via internet bestelt bij GWK Travelex dan betaal je hun meest gunstige wisselkoers en je betaalt geen commissie.
Bestel Zuid-Afrikaanse rand bij GWK Travelex
Wie liever ter plaatse elektronisch betaalt die kan dat op veel plekken doen met de gangbare creditcards zoals Visa, Mastercard en in wat mindere mate ook American Express. De Nederlandse bankpassen werken in Kaapstad niet om mee te betalen, maar wel om geld mee op te nemen bij de geldautomaten met een Maestro-logo. Je bankpas moet dan wel op ‘wereldprofiel’ staan.
Internet / Wi-Fi
Internet is tegenwoordig bijna onmisbaar voor de gemiddelde reiziger. Het is de manier om contact te houden met het thuisfront, ter plaatse informatie op te zoeken of om van alles te regelen zoals een Uber of entreetickets. Internet via het mobiele netwerk kan vrij prijzig zijn door roamingtoeslagen. Mocht je er toch gebruik van willen maken dan zijn er twee manieren om de kosten te drukken. De eerste is door te kijken of je provider speciale voordeelpakketten aanbiedt voor data in het buitenland. Vodafone en T-Mobile bieden dit soort datapakketten in ieder geval aan. Vaak is dat voldoende om de essentiële dingen onderweg te doen. Een andere optie is om een lokale simkaart met een ruime hoeveelheid data aan te schaffen. Het nadeel is dat je op dat moment niet op je normale nummer bereikbaar bent, tenzij dat je een tweede telefoon meeneemt om de Zuid-Afrikaanse SIM-kaart in te stopen.
Op sommige plekken verhuren ze kastjes met mobiel internet. Dit zijn draagbare hotspots waar je meerdere devices op kunt gebruiken. Deze optie is vaak nog steeds vrij prijzig, maar zeker met meerdere mensen wel goedkoper dan te roamen via het mobiele netwerk.
Wi-Fi is op veel plekken beschikbaar en meestal gratis. Er zijn nog maar weinig accommodaties die er geld voor vragen. En mocht dat wel zo zijn dan zijn er altijd nog bars, restaurants en zelf musea die gratis internet via Wi-Fi aanbieden. Verwacht geen wereldsnelheden, maar wel voldoende bandbreedte om je mail op te kunnen halen en whatsapp berichten te kunnen sturen en ontvangen. Foto’s en vooral video’s kunnen soms wat lastiger zijn, zeker als een netwerk zwaar belast wordt.
Taal
In Kaapstad worden drie talen gebruikt: Engels, Afrikaans en Xhosa. Als Nederlander zul je heus wel iets van het op de Nederlandse taal gebaseerde Afrikaans begrijpen, maar hele gesprekken voeren zal je waarschijnlijk niet lukken. Locals en toeristen communiceren met elkaar in het Engels. Dat is een taal die vrijwel iedereen spreekt, maar wat aan de andere kant in Kaapstad slechts voor weinigen de moedertaal is.
Tours, activiteiten en entreetickets
Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Kaapstad bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Kaapstad.
✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Kaapstad
💳 te reserveren zonder creditcard
entreetickets, activiteiten en tours in Kaapstad via Tiqets
entreetickets, activiteiten en tours in Kaapstad via GetYourGuide
Tijdsverschil
Reizen naar Kaapstad betekent dat je amper of geen tijdsverschil zult hebben met Nederland (of België). Voor wie ervaring heeft met reizen naar Azië of Amerika zal het een vreemde gewaarwording zijn om pakweg 11 uur (of langer) in het vliegtuig te zitten en (bijna) geen tijdsverschil te hebben. Een jetlag zal dus ontbreken op je reis naar Kaapstad.
Tijdens de Nederlandse zomertijd, die de laatste zondag van maart ingaat en de laatste zondag van oktober eindigt, heb je geen tijdsverschil. Tijdens onze wintertijd is er wel sprake van tijdsverschil. Het is in Kaapstad dan één uur later dan in Nederland.
Veiligheid
Er wordt een hoop geschreven en verteld over de veiligheid in Kaapstad en Zuid-Afrika. Zijn de verhalen stemmingmakerij of moet je serieus oppassen als toerist? De waarheid ligt in het midden. Wie een aantal ‘regels’ in acht neemt en enigszins ‘street smart’ is die zal niet snel in de problemen komen. Ga je het gevaar opzoeken door als toerist doodleuk in je eentje een township op te zoeken dan is de kans dat je beroofd wordt ineens een stuk groter. Maak de juiste keuzes, luister naar je gevoel en onderschat situaties niet. In dat geval zul je niet zo snel in de problemen komen.
Berg je waardevolle spullen altijd goed op. In je accommodatie moet je daar de kluis voor gebruiken als die beschikbaar is (en dat is vrijwel altijd zo). Op straat moet je niet opzichtig rondlopen met dure spullen zoals camera’s, sieraden en horloges. Dit trekt gauwdieven aan. Pas ook op met dure mobiele telefoons. Zorg ervoor dat men die niet zomaar uit je kontzak kan halen of uit je handen kan trekken op een onbewaakt moment.
Wil je in het donker de straat op? Op sommige plekken is dat niet geheel zonder risico. In Waterfront en een aantal andere goede stukken van Kaapstad is het geen probleem, maar elders kun je een prooi worden voor dieven. Omdat er in Zuid-Afrika gemakkelijker bedreiging met een wapen of zelfs geweld aan te pas komt, moet je hiermee geen risico nemen. Ga je een restaurant bezoeken in de avond? Overweeg dan om een taxi of Uber te nemen. De kosten zijn vrij laag en je beperkt de risico’s.
Ga je met een huurauto op pad? Vermijd dan om te stoppen op plekken waar je je (terecht) niet veilig voelt. Als je je auto parkeert laat dan niets van waarde zichtbaar in je auto achter. Parkeer je auto bij voorkeur in drukkere straten of op parkeerterreinen waar toezicht is door een ‘car guard’ die je daarvoor een kleine fooi geeft. Neem absoluut geen lifters mee, hoe vriendelijk en ongevaarlijk ze er ook uit zien. Houd de deuren van je auto op slot zolang je niet uit wilt stappen en pas ook op met open ramen als je bijvoorbeeld bij een stoplicht stil moet staan.
Een vaak onderschat risico vormen de wilde dieren in en rond Kaapstad. Bavianen zijn roofdieren die uit zijn op je eten. Als je een tas bij hebt waar eten in zit dan proberen ze die mogelijk te pakken. Dat kan plots en met geweld gebeuren. Een baviaan zal bijten als hij in gevaar komt. Hetzelfde geldt voor de dassies die onder andere op de Tafelberg en rond Boulders Beach voorkomen. Deze knaagdieren zijn niet schuw en zijn altijd op zoek naar eten. Als ze op jouw eten afkomen en je werkt niet mee, dan kunnen deze vrij onschuldig uitziende beesten gemeen bijten.
Tenslotte moeten we ook de zon als risico vermelden. Zeker als je tijdens onze winter en dus de Kaapse zomer naar Kaapstad reist dan kan de zon gemeen fel zijn. Met je bleke winterhuid verbrand je erg snel. Het goed en regelmatig smeren met een beschermende anti-zonnebrandcrème met hoge factor is daarom een must.