Eten en drinken in Kaapstad

Als je van lekker eten en drinken houdt dan ben je in Kaapstad helemaal op je plaats. De oceaan zorgt voor verse vis en schaaldieren, de boerderijen in Zuid-Afrika verbouwen veel verschillende soorten groente en fruit en de veeteelt zorgt voor een grote verscheidenheid aan heelijk vlees. Naast rundvlees, varkensvlees en kip zijn springbokken en struisvogels ook vrij gangbare leveranciers van malse stukken vlees. In Kaapstad heb je niet alleen de beschikking over de best mogelijk ingrediënten voor een lekkere maaltijd, de restaurants weten er over het algemeen ook heel goed weg mee. Op heel veel plekken kun je goed tot fantastisch eten.



Vlees

Veel restaurants hebben een internationale kaart. Soms worden meerdere keukens gecombineerd, zoals in een aantal fusion restaurants, soms is een restaurant gespecialiseerd in één specifieke keuken of specialiteit. Zo vind je in Kaapstad meerdere goede steakrestaurants waar je de meest fantastische stukken rundvlees kunt bestellen tegen prijzen die vaak op de helft liggen van wat je in Nederland zou betalen. Sommige soorten steaks vind je in Nederland zelfs amper op de kaart. Onze tip is om de T-bone steak van ‘grass fed’ runderen te proberen. Bij voorkeur medium-rare zodat de smaak optimaal naar voren komt. Dit vlees is mooi gemarmerd wat een intense smaakbeleving oplevert. In Kaapstad zijn een aantal steakrestaurants waar je bij de slager zelf eet. Het is dan een combinatie van slagerij en restaurant. Je kunt dan in de vitrine je eigen stuk vlees uitkiezen, waarna ze dat voor je bereiden. Heerlijk!
Als je van vlees houdt dan moet je ook eens de springbok proberen. Die staat regelmatig als carpaccio op de kaart, maar bij voorkeur eet je dit malse en magere vlees als een steak. Belangrijk is dat het niet te lang gebakken wordt, omdat het anders zijn malsheid verliest.

Een goede steak is altijd binnen handbereik in Kaapstad

Vis en schaaldieren

De ligging van Kaapstad bij twee oceanen heeft geresulteerd in een ruim aanbod van goede seafood restaurants. Oesters, kreeft, garnalen, krab en verse vis zijn echte aanraders als je in Kaapstad verblijft. De prijzen voor deze in Nederland best dure producten liggen hier op een veel aangenamer niveau. Laat je vooral lekker verwennen als je hier op het terras zit met een goede zeevruchtenschaal en zorg voor een mooie Kaapse wijn erbij. Een mooiere combinatie kun je je bijna niet bedenken.
Naast vis is ook sushi zeer populair in Kaapstad. Dit Japanse gerecht wordt vaak met importvis gemaakt, waardoor sushi niet zoveel goedkoper is dan bij ons. De kwaliteit is gemiddeld genomen wel een stuk beter dan wat je in de Nederlandse all-you-can-eat sushitenten voorgeschoteld krijgt.

Kaapstad is heerlijk voor sushi-liefhebbers

De lokale keuken

Als je van de lokale keuken wilt genieten dan zijn er in de geliefde toeristenwijken opvallend weinig mogelijkheden. Echt lokale restaurants zijn vrij beperkt in Waterfront, Groenpunt, De Waterkant en het City Centre. Wel zie je bij verschillende restaurants enkele lokale gerechten en specialiteiten op de kaart staan zoals biltong, bobotie of Waterblommetjie Bredie. De Nederlanders brachten in de zeventiende en achttiende eeuw op grote schaal Aziatische slaven naar de Kaap. Dit heeft geresulteerd in Aziatische invloeden in de lokale keuken. Daarom zul je op redelijk wat plekken curry’s op de kaart zien staan. Probeer zeker een keer een viscurry of een curry met garnalen.

Wat echt Zuid-Afrikaans is, is een braai. Dit is barbecuen op zijn Afrikaans. Het is echter niet hetzelfde als een barbecue. Bij een braai gebruik je geen kolen, maar gebruik je hout waarmee je uiteindelijk je eigen kolen maakt. Pas op het moment dat het hout verkoold is gaat het vlees er op. Dat zijn bij voorkeur grote stukken vlees zoals rundvlees of varkensvlees. Kippenvlees wordt door Zuid-Afrikanen niet als vlees beschouwd en hoort dus niet op een braai thuis, tenzij dat het in een potjie (stoofpotje) zit. Een klassieker op de braai is boerewors. Deze gekrulde en gekruide worst is gebaseerd op de worsten die door Nederlandse kolonisten naar deze regio gebracht zijn. Een braai is een sociaal gebeuren. Het is een vorm van slowcooking die vooral op vrijdag, zaterdag en zondag plaatsvindt, vrijwel altijd met familie en/of vrienden.

Echt Afrikaans: biltong

Drinken

Op het gebied van drank kun je natuurlijk een groot assortiment aan frisdranken en de bekende alcoholische dranken krijgen. Water uit fles, plat of bruisend, is ook bij de restaurants nog goed betaalbaar. Men heeft in Kaapstad nog niet de onaangename gewoonte overgenomen om de drankprijzen een aantal keren over de kop te laten gaan. Als je frisdrank wilt drinken, probeer dan eens een Rock Shandy. Dit is een combinatie van soda, limonade, Angostura bitters en een stukje verse limoen in combinatie met veel ijsblokjes (on the rocks). Door de Angostura bitters is deze verfrissende cocktail licht alcoholisch. In andere landen zijn er andere varianten op de Rock Shandy. Dit is hoe men hem hier drinkt.

🔗 5 dingen die je moet weten over Rock Shandy

Heerlijk verfrissend: Rock Shandy

Bier

Bierliefhebbers die kunnen hun hart ophalen in Kaapstad. In en rondom Kaapstad worden er een aantal zeer goede lokale bieren gebrouwen. Daarnaast kun je natuurlijk ook nog kiezen uit een vrij breed assortiment aan internationale bieren, waaronder ook verschillende speciaalbieren uit België en andere landen. Wij focussen ons liever even op de lokale bieren. Kaapse bierliefhebbers hebben een voorkeur voor mooie bieren van kleine onafhankelijke brouwerijen. De manier om de markt daarvan te voorzien is door eigen brouwerijen te starten. Dat heeft geresulteerd in een vrij breed aanbod van verschillende brouwerijen en bieren.

Jack Black’s Brewing Company brouwt sinds het jaar 2007 een aantal zeer goede bieren in hun brouwerij in de wijk Diep River, dat ongeveer vier kilometer ten zuidoosten van de Tafelberg ligt. De lekkere doordrinkers zijn hun Brewers Lager en Keller Pils. Onze favoriet is de Jack Black’s Atlantic Weiss. Wie van een goede ‘ale’ houdt die moet de Skeleton Coast of de veelgeprezen Butcher Block eens proberen. In hun eigen proeflokaal kun je de standaard bieren, seizoensbieren en limited releases proeven.

In het dorpje Darling staat de Darling Brewery. Ook dit is een jonge brouwerij. Pas sinds 2010 worden hier een aantal premium bieren gebrouwen. Prachtige namen zoals Pearl Rose, Godfather, Warlord, Black Mist, Bone Crusher en Blood Serpent zitten in het standaard assortiment. Hun ‘standaard’ bier is het Darling Brew Slow Beer, dat meerdere nationale en internationale prijzen heeft gewonnen.

Een brouwerij die zeker niet onvermeld mag blijven is de Devil’s Peak Brewing Company. Deze microbrouwerij is sinds 2012 actief aan de voet van de beroemde Devils Peak berg in Kaapstad. Hun bieren zijn vooral geïnspireerd op de Amerikaanse en Belgische bieren. Daarnaast staat de Devil’s Peak Brewing Company bekend om het experimenteren met technieken en smaken. Zo hebben ze bier dat op eikenhouten vaten gerijpt is en maken ze ook Vin de Saisson: een combinatie van bier waar twintig procent druiven (Chenin Blanc) aan toegevoegd is tijdens het brouwproces. je kunt hun bieren proeven in het Taproom Restaurant dat bij de brouwerij hoort.

Een laatste brouwerij die we graag even uitlichten is de Cape Brewing Company. Deze brouwerij is gevestigd in Paarl, dat op een uurtje rijden van het centrum van Kaapstad ligt. Op de labels en in de volksmond wordt de afkorting CBC veel gebruikt in plaats van Cape Brewing Company. CBC heeft een zeer divers aanbod van bieren; van lagers tot aan weizeners en IPA’s. Vooral op het gebied van weiss-bieren heeft CBC een reputatie hoog te houden. Hun Amber Weiss is de topper en is daardoor op redelijk wat plekken in Kaapstad te bestellen. Maar probeer ook zeker eens de Krystal Weiss met tinten van limoen en grapefruit, de Raspberry Weiss waar framboos aan toegevoegd is of de Mandarina Weiss: een licht bittere ongefilterde weizener waar mandarijn aan toegevoegd is.

Kaapse wijnen

Als je het over de Kaapregio hebt dan mag je natuurlijk de wijnen niet vergeten. Rond Kaapstad wordt er op grote schaal wijn gemaakt, waarvan sommige wijnen tot de beste wijnen ter wereld gerekend worden. Naast de standaard druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Sauvignon Blanc kun je hier ook wijnen drinken die alleen maar in Zuid-Afrika gemaakt worden, zoals de Pinotage. Laat je door de bediening adviseren over welke wijn je bij welke gerecht drinkt. Vaak zijn ze daar zeer kundig in. O ja, het leuke aan wijn drinken in Kaapstad is dat het zeer betaalbaar is.

Als je enigszins in wijn geïnteresseerd bent of juist van alles wilt leren over wijnen dan is een dagtour door de Kaapse wijnlanden een echte aanrader. Wij hebben deze zelf gedaan toen we de eerste keer in Kaapstad waren en zouden hem iedereen aan durven te bevelen. Met een Engelstalige gids ga je een hele dag op pad door de wijngebieden van Stellenbosch en Franschhoek. Tijdens deze tour, waarbij je bij je accommodatie opgehaald wordt, ga je bij vier verschillende landgoeden een wijnproeverij doen. Daarbij wordt er een ruim assortiment van wijnen uitgeprobeerd, waarbij je niet alleen de goedkopere wijnen voorgeschoteld krijgt. Nee, je mag met een ruim pallet van wijnen kennismaken. Onderweg wordt er een keer gestopt voor een aangename lunch met een mooi uitzicht. Rond een uur of vijf ben je weer terug in Kaapstad waarbij je terug kunt kijken op een geweldige dag.

De wijntour wordt in kleine groepen gegeven. Soms heb je geluk en wordt het een privétour, een andere keer ben je met een groepje van maximaal 7 tot 8 mensen.

De Stellenbosch-Franschhoek dagtour moet vooraf gereserveerd worden. Doe dat bij voorkeur minstens twee tot dagen van tevoren.

De wijnen van Kanonkop zijn onovertroffen.