Bezienswaardigheden in Kaapstad

In een bruisende hoofdstad zoals Kaapstad is veel te beleven en te zien. Kaapstad telt verschillende bezienswaardigheden die de moeite van het bekijken waard zijn. De bekendste bezienswaardigheid van Kaapstad is waarschijnlijk de Tafelberg die achter de stad opdoemt. Wie na een paar dagen de stad zelf wel gezien heeft die kan ook in de omgeving van Kaapstad van alles bewonderen. Dat kan als georganiseerde excursie, maar je kunt in Kaapstad ook prima zelf op pad met een huurauto als je dat wilt.

Op deze pagina hebben we de volgens ons meest interessante bezienswaardigheden en excursies van Kaapstad op een rijtje gezet.

Regel je tickets en excursies

Wil je zeker zijn dat je mee kunt gaan op de populaire excursie naar Robbeneiland, wil je je kaartje voor de kabelbaan naar de top van de Tafelberg alvast op zak hebben of wil je een skip-the-line ticket kopen voor een van de populaire musea in Kaapstad zoals het Zeitz MOCAA Museum? Dat kan allemaal eenvoudig online geregeld worden. Je hoeft er zelfs niet mee te wachten totdat je in Kaapstad bent. Dankzij Tiqets.com, een van de grootste boekingsplatformen voor entreetickets en excursies, kun jij je plaatsje of ticket alvast zekerstellen.

Je Kaapstad tickets en excursies via Tiqets regelen betekent:
✅ officiële tickets met gegarandeerde toegang of deelname
✅ flexibele annuleringsregeling (optioneel)
✅ betalen met creditcard, iDeal, PayPal, GooglePay of ApplePay
✅ al sinds 2014 betrouwbaar als leverancier van tickets (lees meer over Tiqets)
✅ mobiele tickets (op smartphone) mogelijk

bekijk ALLE KAAPSTAD TICKETS & EXCURSIES op tiqets.com

Tafelberg

De meest kenmerkende berg in Zuid-Afrika is de beroemde Tafelberg of Table Mountain bij Kaapstad. Veel bezoekers maken dan ook zeker een uitstapje naar deze opmerkelijk vormgegeven berg, wat onderdeel is van het Nationaal Park Tafelberg. Er zijn  verschillende routes te volgen die leiden naar de Tafelberg. Gelukkig hoef je niet per se te klimmen, want er vertrekt ook een kabelbaan vanaf de Upper Tafelberg Road. Vanuit het centrum van Kaapstad ben je zo met de MyCiTi bij de kabelbaan. Je kunt de rit ook afleggen per taxi, Uber of met de Hop-on Hop-Off bus. Het allermooiste is om vanaf het uitkijkpunt op de berg te genieten van een fraai uitzicht over de regio. Liefhebbers kunnen vanuit hier diverse wandelroutes volgen en/of een vorkje prikken in Table Mountain Café. De punten links en rechts van de Tafelberg behoren toe aan de bergen Duivelspiek en Leeuwekop. De daarbij lager gelegen Seinheuvel vormde voorheen de plek waar vandaan schepen werden gewaarschuwd voor slecht weer. Hiervoor werden destijds seinvlaggen gebruikt.

Meer info over de Tafelberg kabelbaan

Uitzocht op de Tafelberg

Casteel De Goede Hoop

Het zeventiende eeuwse fort, wat bekend staat als ‘Casteel De Goede Hoop’ of ‘Castle of Good Hope’, is van Europese makelaardij. Het werd namelijk gebouwd naar een ontwerp van Pieter Dombaer in opdracht van de VOC. Castle of Good Hope of Kasteel de Goede Hoop werd een voorbeeld voor later te bouwen verdedigingswerken. Verschillende details laten de Nederlandse sporen zien. Zo is er boven de hoofdingang een plaat te bewonderen waarop de wapens van Amsterdam, Delft, Enkhuizen, Hoorn, Middelburg en Rotterdam in terug te vinden zijn. En ook de Nederlandse Leeuw ontbreekt niet. Sinds 1936 is Castle of Good Hope veilig gesteld door het als Nationaal Monument te benoemen. Bezoekers kunnen de meer dan driehonderdvijftig jaar aan geschiedenis met eigen ogen bewonderen. Castle of Good Hope is namelijk opengesteld als museum. In het kasteel is tevens een militair museum gevestigd.

Bezoekersinfo over Casteel De Goede Hoop

Kasteel de Goede Hoop

Cape Quarters

Het stadsdeel Green Point of Groenpunt wordt graag bezocht om de mix tussen een stad en het groene karakter. Behalve een statige woonwijk bevinden zich hier ook uitgestrekte sportvelden, het fraaie Green Point Park, het Groenpuntstadion en Cape Quarters. Deze laatstgenoemde is een geliefd winkelcentrum. In Cape Quarters kun je eindeloos winkelen. Het aanbod varieert tussen mode, sieraden, interieur en electronica. En ook voor een heerlijke lunch kun je hier uitstekend terecht.

City Hall

Het stadhuis van Kaapstad werd aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd. Voor het ontwerp werd een wedstrijd uitgeschreven. Deze werd gewonnen door het duo Harry Austin Reid en Frederick George Green. De architectuur laat duidelijk sporen zien die te herleiden zijn naar de Italiaanse renaissance en de Britse koloniale architectuur. Vanaf het balkon aan de voorzijde heeft Nelson Mandela zijn eerste speech na zijn vrijlating gegeven. Waar vroeger het bestuur van de stad werkzaam was, worden tegenwoordig vooral culturele evenementen georganiseerd. De City Hall in Kaapstad wordt vooral gebruikt voor concerten, tentoonstellingen en het geliefde festival ‘Festive Lights Switch On’.

Standbeeld van Nelson Mandela op het balkon van het stadhuis

Two Oceans Aquarium

Het zee-aquarium van Kaapstad staat bekend als Two Oceans Aqarium. Sinds de opening in 1995 heeft deze toeristische attractie al vele bezoekers uit binnen- en buitenland mogen ontvangen. Jong en oud kan hier genieten van alles wat zich onder het zeeniveau afspeelt. Op het punt waar de Atlantische en de Indische Oceaan samenkomen in Kaapstad, zijn uiteenlopende diersoorten te ontdekken. Denk hierbij aan pinguïns, haaien, zeeslangen, zeepaartjes, schildpadden, kwallen en roggen. Je kunt er zelfs interactie met pinguïns hebben of duiken tussen het kleurrijke waterleven. Kijk op de onderstaande link voor alle mogelijkheden. Two Oceans Aquarium is te vinden aan de Victoria & Albert Waterfront ter hoogte van Dock Road.Robbeneiland

Door de opsluiting van Nelson Mandela in de gevangenis werd Robbeneiland wereldberoemd. Tussen de jaren 1964 en 1982 werd Nelson Mandela hier opgesloten om vervolgens als symbool van de anti-apartheidsbeweging te worden verklaard. Robbeneiland was tot die tijd niet meer dan een gewone gevangenis. Al tijdens de VOC werd dit eilandje gebruikt om mensen vast te zetten. Ontsnappingspogingen waren gedoemd te mislukken, dankzij de sterke stroming en het koude water. De laatste gevangenen verlieten in 1996 Robbeneiland. Kort daarna werd het eiland en de gevangenis opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bezoekers kunnen vanuit het Victoria & Albert Waterfront een bezoek brengen aan Robbeneiland. Door middel van een rondleiding worden allerlei details en verhalen over ontsnappingspogingen, Mandela, andere politieke gevangenen, apartheid en het zware leven op zich verteld. Het noordelijke deel van Robbeneiland is een geliefde spot voor vogelliefhebbers. Sinds 1991 is dit stukje land tot beschermd vogelreservaat benoemd.

BEKIJK DE ROBBENEILAND EXCURSIES
en regel direct online

Entree tot de gevangenis van Robbeneiland

Victoria & Albert Waterfront

De gezellige haven van Kaapstad, wat tussen Robbeneiland en de Tafelberg is gesitueerd, is een veel en druk bezochte plek. Het is de oudste nog werkende haven van Zuid-Afrika. Veel toeristen brengen dan ook een bezoek aan het Victoria & Albert Waterfront. Zo kun je er deelnemen aan een historische wandeltour. De geschiedenis gaat hier terug tot 1654, waarin de eerste steiger werd aangelegd. En ook de VOC, de slavenhandel, Time Ball Tower, Clock Tower en Breakwater prison komen tijdens de wandeling uitvoerig aan bod. Je kunt er het ‘Two Oceans Aquarium’ bezoeken om kennis te maken met de onderwaterwereld. En ook de bioscoop, het winkelcentrum, het theater, Chavonnes Battery Museum, de vele bootexcursies, gezellige restaurants en cafe’s maken van je bezoek aan het Victoria & Albert Waterfront een geslaagd dagje uit.

V&A Waterfront

Kirstenbosch National Botanical Garden

Ten zuid-oosten van de beroemde Tafelberg bevindt zich de Kirstenbosch National Botanical Garden. Dit schitterende natuurgebied dankt zijn rijkdom aan de vruchtbare grond. Eeuwen lang heeft het mens en dier van voedsel kunnen voorzien. Het laatste volk wat er verbleef was de nomadische Khoikoi. Vele bomen werden destijds gekapt voor het hout. De houthakkershuizen zijn hier nog een herinnering van. In de tweede helft van de zeventiende eeuw realiseerde Jan Van Ribeeck zich dat het natuurgebied beschermt moest worden. Het begin van zijn plannen hiervoor zijn nog altijd zichtbaar bij de ‘Van Riebeeck’s Hedge’. De afzetting bestaat uit amandelbomen en bramenstruiken.

De naam Kirstenbosch is echter nog altijd een raadsel. De naam werd gebruikt aan het eind van de achttiende eeuw, maar het is niet geheel duidelijk wat de aanleiding was. Pas in 1913 werd het grondgebied gedoopt tot Kirstenbosch National Botanica Garden. Het plan wat destijds dankzij Harold Pearson werd opgezet, heeft geresulteerd in een schitterende botanische die maar liefst meer dan vijfhonderd hectare telt. Professor Harold Pearson heeft er in 1916 zijn laatste rustplaats gevonden. De biodiversiteit, de flora en fauna, als ook de aanwezige kunst maken van Kirstenbosch National Botanical Garden een zeer bijzondere plek. Voor personen in een rolstoel is er een geschikte route uitgezet.

Kirstenbosch Botanical Garden

Bo-Kaap

De wijk Bo-Kaap, ten zuiden van Cap Town Harbour, wint sinds jaren aan populariteit. Veel oude gebouwen in deze multiculturele wijk worden opgeknapt en het stadsdeel is inmiddels hipper dan hip. Voormalige arbeiders- en ex-slavenhuisjes zijn inmiddels in vrolijke kleuren geschilderd en de smalle steegjes zorgen dat het charmante karakter behouden blijft. Tegenwoordig behoort Bo-Kaap tot de meest gefotografeerde gebieden in Kaapstad. Tijdens een georganiseerde route krijg je allerlei details uit de geschiedenis van Bo-Kaap te horen. Aansluitend of voorafgaand kun je overwegen om het Bo-Kaap Museum te bezoeken.

TIP:
5 dingen die je moet weten over Bo-Kaap

De kleurrijke huizen van de wijk Bo-Kaap

Townships

Een geheel andere kant van het hippe en moderne Kaapstad zijn de townships. Hier is het vooral armoede wat er heerst. De Zuid-Afrikaanse Townships zijn woongebieden waar de allerarmsten leven. Hun aaneengeschakelde huizen, die samen een wijk vormen, bestaan vaak niet veel meer uit golfplaten, zeilen en sloophout. De huisjes worden ook wel ‘shacks’ genoemd. De townships bevinden zich vooral aan de rand van de stad en vormen daarmee een groot contrast. Townships zijn in de jaren ’90 ontstaan toen de blanke regering meer grond eiste. Kleurlingen kregen een ‘eigen’ stuk grond aan de rand van de stad aangewezen. Ondanks de armoede heerst er wel vaak een goede sfeer. Ze ondergaan hun lot, maar leveren niet in levensgeluk. Familiebanden zijn sterk en de eigen cultuur is erg belangrijk. Ook is er heel wat creativiteit te vinden. De grootste township van Kaapstad is Khayelitsha. Andere bekende townships zijn die bij Cape Flats, Crossroads en Guguletu. Het is aan te bevelen om op pad te gaan met een speciale township tour. Deze worden begeleid door mensen die er de weg kennen.

Een township in Kaapstad

Lion's Head

Behalve de wereldberoemde Tafelberg heeft Kaapstad nog meer hoge bergen. Lion’s Head is een bijna zes-honderd-zeventig meter hoge berg in Kaapstad. Op het hoogste punt kun je met enige fantasie de kop van een leeuw ontdekken. Een klim naar deze hoge piek is inmiddels een gewild uitdagend uitstapje onder de vele toeristen die Kaapstad aandoen. Maar ook de locals beklimmen regelmatig hun Lion’s Head. Met name tijdens de volle maan is deze beproeving een echte beleving. De Full-Moon Hike naar Lion’s Head is een algemeen begrip. Het maanlicht legt een sluier over de omgeving en het uitzicht op Kaapstad, Robbeneiland en de Tafelberg is dan werkelijk betoverend. Gemiddeld genomen duurt een wandeling naar de top van Lion’s Head ongeveer anderhalf uur.

Boulders Beach

Eén van de meest intrigerende stranden in Zuid-Afrika is Boulders Beach, wat ten zuiden van Simon’s Town ligt. Op dit witte strand lopen namelijk regelmatig waggelende pinguins. Deze zwartvoetpinguins hebben zich hier in 1982 gevestigd en het bevalt hen uitstekend. Het is de enige pinguïn die in Afrika broedt. De meeste verblijven aan de Zuid-Afrikaanse kust en een aantal aan de Namibische kust. Boulder Beach is onderdeel van het Nationaal Park Tafelberg. De zwartvoetpinguins behoren inmiddels tot het rijtje bedreigde diersoorten. Achter Boulders Beach is tevens een aangenaam parkje aan Kleintuin Road te vinden. In het naast gelegen Boulders Visitor Centre kun je meer informatie vinden.

HANDIG:
5 dingen die je moet weten over Boulders Beach

De pinguïnkolonie op Boulders Beach

Cape Point

Het bergachtige gebied op het Kaapse Schiereiland vormt een grillig contrast met de rest van de kust. Een redelijk lange, iets steile en kronkelige weg voert je naar de vuurtoren die hier omstreeks 1860 werd gebouwd. Maar gelukkig is er ook een keuze om de tocht per tram af te leggen. Deze tram met de naam ‘Flying Dutchman’ brengt je in korte tijd naar de oude vuurtoren. Het licht van deze vuurtoren was voorheen nodig om schepen de weg te wijzen. Niet hier bevond het zuidelijkste punt van Zuid-Afrika, maar meer naar het oosten. De nieuwe vuurtoren uit 1914 is bereikbaar via de ‘Lighthouse Keepers Trail’. Vanaf Cape Point heb je een mooi uitzicht over de spectaculaire kust, de rotsformaties, False Bay en schitterende stranden.

Cape Point

Excursie naar de wijnlanden

De Kaapse wijnlanden zijn een waar begrip in Zuid-Afrika. De vruchtbare grond en het zachte klimaat in het achterland van Kaapstad leent zich uitermate goed voor het verbouwen van druiven. De Kaapse wijnstreek is dan ook gevuld met uitgestrekte wijnvelden, schitterende koloniale boerderijen met daarachter valleien en bergen. Het feest voor de zintuigen begint bij de ogen en wordt gevolgd door neus en mond. Want een wijnproeverij mag natuurlijk niet ontbreken. Onder het genot van een heerlijk glaasje wijn gecombineerd met een kaasplankje en/of wat lokale chocolade lijkt de omgeving in de wijnlanden volledig tot bloei te komen.

Als je verzekerd wil zijn van de mooiste plekjes, dan is het aan te raden om een excursie te boeken. De uitgestippelde wijnroutes brengen je langs sfeervolle dorpen zoals Stellenbosch, Paarl, Franschhoek, Wellington, Robertson en Worcester. Wij hebben zelf de wijntour door Stellenbosch-Franschhoek gedaan. Dit was een zeer boeiende dag waarbij we kennis hebben mogen maken met een aantal van de mooiste wijnen die de Kaapstreek voortbrengt. De gids weet veel te vertellen over de streek, over de verschillende wijnhuizen, over de wijnbouw in de regio en over de wijnen zelf. Dit is zelfs de moeite waard voor wie geen bovengemiddelde interesse in wijn heeft.

Je moet deze wijntour vooraf reserveren. Bij voorkeur doe je dan tenminste twee dagen vooraf, zodat je zeker weer dat je een plekje hebt.

Meer info over de wijntour en reserveer direct online

Heerlijk genieten tijdens de wijntour

Walvissen en dolfijnen spotten

Als je een vakantie in Kaapstad viert dan ben je dicht bij het leef- en broedgebied van verschillende soorten walvissen en van dolfijnen. Dolfijnen kun je op vrij veel plekken rond Kaapstad spotten, inclusief bij Kaapstad zelf. Voor de verschillende soorten walvissen, waarvan de zuidkaper of Australische walvis de meest boeiende soort is. Dit enorme zoogdier komt voor in de koele wateren op het Zuidelijk Halfrond. Ze komen regelmatig zeer dicht bij de kusten van Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, Mozambique, Australië en Nieuw-Zeeland voor. In Zuid-Afrika zie je ze ten oosten van het Kaapse schiereiland. Vooral het plaatsje Hermanus staat bekend als een uitstekende plek om walvissen in het wild te zien. Vanaf juni tot begin december kun je hier de zuidkapers zien zwemmen, soms tot zeer dicht bij de kust. De beste manier om ze te zien is door middel van een boottocht waarbij je deze reusachtige doch vriendelijke dieren op gaat zoeken. Dit is een niet te evenaren belevenis. September, oktober en november zijn de beste maanden om dit te doen.

Rondje Kaap en Kaap de Goede Hoop

Een veel gemaakte rondrit vanuit Kaapstad is het ‘rondje Kaap’, waarbij je vanuit Kaapstad richting Kaap de Goede Hoop rijdt. Kaap de Goede Hoop werd door de Portugezen, die hier als eerste Europeanen kwamen, eerst Cabo das Tormentas genoemd. In het Nederlands betekent dit Stormkaap. Later werd deze naam veranderd in Cabo da Boa Esperança, wat letterlijk in het Nederlands als Kaap van de Goede Hoop vertaald wordt. Tegenwoordig wordt de Engels benaming Cape of Good Hope meer gebruikt. Tegenwoordig is Kaap de Goede Hoop onderdeel van een nationaal park en moet je entree betalen om er te komen. Je kunt dan ook genieten van het uitzicht vanaf de vuurtoren op het meest zuidelijke puntje van de Kaap: Cape Point. Daarnaast kun je in het park genieten van een uniek stukje flora en allerlei dieren waaronder de bavianen.

Tijdens je rondje over de Kaap zijn er meerdere andere interessante plekken en bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Zo kun je vanuit Houtbaai naar Duikereiland varen waar je duizenden pelsrobben kunt bewonderen. Aan Boulders Beach, bij Simonstad, kun je de pinguïnkolonie bezoeken. Hier leven en broeden grote aantallen Afrikaanse pinguïns. Simonstad zelf is ook een bezienswaardigheid op zich dankzij de victoriaanse façades en het South African Naval Museum. Een mooie route naar de Kaappunt is de Chapman’s Peak Drive. Tegenwoordig moet je tol betalen om deze fraaie weg te mogen berijden. Bezoek ook plaatsen zoals Muizenberg en Vishoek, zeker als je een strandliefhebber bent. Het zeewater is hier een stuk warmer dan in Kaapstad.

Als je geen huurauto ter beschikking hebt, dan kun je een georganiseerde excursie boeken waarbij je een rondje over het Kaapse schiereiland maakt. Je bezoekt hierbij Kaap de Goede Hoop, Hout Bay (waar je Kaapse pelsrobben in het wild kunt zien), Boulders Beach (de pinguïns) , Simons’s Town, Muizenberg en de Botanische Tuinen van Kirstenbosch.

Bekijk de excursie naar Cape Point en reserveer direct online

Kaap de Goede Hoop